{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić i Dunović razgovarali o odnosu FBiH i Sarajeva, kao njenog glavnog grada

F
20.7.2015. u 15:59
13
3
Komšić i Dunović razgovarali o odnosu FBiH i Sarajeva, kao njenog glavnog grada
13
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović razgovarali su danas o rješavanju novonastalog problema finansiranja Grada Sarajeva usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Komšić je naglasio da se, za razliku od svih općina i gradova, jedino Grad Sarajevo ne finansira s jedinstvenog računa Federacije BiH, što je totalni apsurd i nebriga i države i Federacije BiH.

Po njegovom mišljenju, trajno rješenje je u finansiranju Grada Sarajeva iz budžeta Federacije BiH, kao i svih drugih gradova u FBiH, jer je Grad definiran kao jedinica lokalne samouprave i prema Ustavu Federacije BiH i Ustavu Kantona Sarajevo.

- Nikome nije cilj da glavni grad države i Federacije BiH propadne. Vi ste u situaciji da Grad ne može da čeka - istakao je potpredsjednik FBiH Dunović, te najavio organiziranje sastanka s federalnim premijerom i nadležnim ministarstvom o toj temi, radi sistemskog finansiranja glavnog grada.

Potpredsjednik FBiH je iskazao spremnost da urgira kako bi Vlada Federacije što prije i formalno donijela akt o prijenesu prava korištenja i upravljanja Vijećnicom na Grad Sarajevo dok ne bude riješeno pitanje statusa tog nacionalnog spomenika.S obzirom na interesovanje potpredsjednika Dunovića o projektu izgradnje spomen-obilježja Kazani, gradonačelnik Komšić ga je izvjestio da će Grad u najskorije vrijeme pripremiti i proslijediti informaciju u kojoj je fazi projekt i koja je daljnja procedura, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: