{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić i Dunović razgovarali o odnosu FBiH i Sarajeva, kao njenog glavnog grada

F
20.7.2015. u 15:59
13
3
Komšić i Dunović razgovarali o odnosu FBiH i Sarajeva, kao njenog glavnog grada
13
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović razgovarali su danas o rješavanju novonastalog problema finansiranja Grada Sarajeva usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Komšić je naglasio da se, za razliku od svih općina i gradova, jedino Grad Sarajevo ne finansira s jedinstvenog računa Federacije BiH, što je totalni apsurd i nebriga i države i Federacije BiH.

Po njegovom mišljenju, trajno rješenje je u finansiranju Grada Sarajeva iz budžeta Federacije BiH, kao i svih drugih gradova u FBiH, jer je Grad definiran kao jedinica lokalne samouprave i prema Ustavu Federacije BiH i Ustavu Kantona Sarajevo.

- Nikome nije cilj da glavni grad države i Federacije BiH propadne. Vi ste u situaciji da Grad ne može da čeka - istakao je potpredsjednik FBiH Dunović, te najavio organiziranje sastanka s federalnim premijerom i nadležnim ministarstvom o toj temi, radi sistemskog finansiranja glavnog grada.

Potpredsjednik FBiH je iskazao spremnost da urgira kako bi Vlada Federacije što prije i formalno donijela akt o prijenesu prava korištenja i upravljanja Vijećnicom na Grad Sarajevo dok ne bude riješeno pitanje statusa tog nacionalnog spomenika.S obzirom na interesovanje potpredsjednika Dunovića o projektu izgradnje spomen-obilježja Kazani, gradonačelnik Komšić ga je izvjestio da će Grad u najskorije vrijeme pripremiti i proslijediti informaciju u kojoj je fazi projekt i koja je daljnja procedura, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: