Vanjska politika
98

Komšić i Dodik bi mogli povući najmanje 30 ambasadora koje su imenovali Čović i Ivanić

Piše: Er. M.
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Konstituisanje novog saziva Predsjedništva BiH definitivno će donijeti i snažan zaokret u vanjskoj politici BiH, bar kada je riječ o imenovanju ambasadora i konzula. Najmanje 30 ambasadora moglo bi biti povučeno nakon što Željko Komšić i Milorad Dodik preuzmu dužnost članova kolektivnog šefa države.

Izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH stanovnici BiH definitivno su izabrali politiku koja predstavlja totalni zaokret od politike koju je u protekle četiri godine vodio još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

U ovom trenutku Čović ima 13 imenovanih ambasadora. Brojni od njih otvoreno su sprovodili politiku HDZ-a BiH u stranim zemljama i za očekivati je da većinu, ako ne sve, Komšić povuče nakon što preuzme dužnost člana Predsjedništva BiH.

Teško je očekivati da Komšić na mjestu ambasadorice u Zagrebu ostavi bivšu šeficu Čovićevog kabineta Renatu Paškalj koja se trenutno nalazi na poziciji ambasadorice BiH u Hrvatskoj.

Zanimljivo je što se Paškalj ni u jednom trenutku nije oglasila u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta. Ministarstvo vanjskih poslova BiH već duže izbjegava odgovoriti na pitanja portala Klix.ba, a koja se odnose na postupanje ambasadorice BiH u Zagrebu u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta.

MVP BiH očito nema odgovore na pitanje da li je Paškalj od 1. januara 2017. godine do danas poslala bilo kakvo obavještenje MVP-u o izgradnji Pelješkog mosta, da li je Ambasada BiH u Zagrebu poduzimala ikakve napore da bi se zaštitili interesi BiH, kakav je stav ambasadorica BiH u Zagrebu prenijela vlastima u Hrvatskoj (da se BiH protivi ili ne protivi izgradnji mosta), da li je Ambasada BiH u Zagrebu komunicirala s Predsjedništvom BiH u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i ukoliko jeste, da li je riječ o komunikaciji s jednim članom Predsjedništva BiH ili svim članovima kolektivnog šefa države.

Čović je za ambasadoricu BiH u Briselu postavio Lidiju Topić koju je ranije Željko Komšić smijenio s pozicije ambasadorice. Ostaje nepoznato i da li će Komšić na mjestu ambasadorice UN-a u Ženevi zadržati trenutnu Luciju Ljubić-Lepine, kćerku predsjednika Glavnog odbora HNS-a i zastupnika u Hrvatskom saboru Bože Ljubića.

Ostali ambasadori koji su imenovani na prijedlog Dragana Čovića, a koji imaju velike šanse da budu povučeni ulaskom Komšića u Predsjedništvo BiH jesu ambasador u Mađarskoj Tomislav Leko, ambasador u Italiji Josip Gelo, ambasador u Kini Anton Rill, ambasador u Španiji Darko Zelenika, ambasadorica u Švedskoj Vesna Ćužić, ambasadorica u Vatikanu Slavica Karačić i ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Zoran Milićević.

Neizvjesna je i sudbina dva Čovićeva konzula i to generalnog konzula u Štutgartu Zvonka Miškovića i generalnog konzula u Chicagu Berislava Vujeva.

Što se tiče novoizabranog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ne očekuju se nikakve značajnije promjene ambasadora koji su imenovani na prijedlog aktuelnog člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića.

Značajnije izmjene se ipak očekuju u odnosu na ambasadore i konzule koje je postavio trenutni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić. Teško je za očekivati da će novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na pozicijama ambasadora zadržati kadar blizak Ivaniću.

Na prijedlog Mladena Ivanića imenovano je 16 ambasadora u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, a koji bi mogli biti povučeni na zahtjev Milorada Dodika.

Riječ je o ambasadorima Radomiru Bogdanoviću (Bugarska), Vinku Radovanoviću (Crna Gora), Dušku Stojanoviću (Egipat), Branku Dokiću (Grčka), Borislavu Mariću (Japan), Jeleni Rajaković (Izrael), Srđanu Laliću (Kanada), Lepoj Babić (Makedonija), Željku Janjetoviću (Njemačka), Miletu Vasiću (Rumunija), Lazaru Mirkiću (Srbija), Anđelku Grahovcu (Švicarska) i Branku Neškoviću (Velika Britanija).

Na Ivanićev prijedlog imenovani su i generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža, ambasador BiH u UN-u (New York) Miloš Vukašinović te ambasador BiH u Vijeću Evrope (Strazbur) Predrag Grgić.