BiH
0

Komšić i Braathu razgovarali o izvještaju o stradanju stanovništva u BiH

FENA
Prezentacija izvještaja Istraživačko-dokumentacijskog centra u Sarajevu, koja se odnosi na stradanja stanovništva u BiH od 1992. do 1995. godine, bila je tema današnjeg sastanka člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Jana Braathua. Kraljevina Norveška glavni je finansijer ovog projekta koji će biti predstavljen za tri dana u Sarajevu, kazao je ambasador Breaathu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Naglasio je da je Ambasada Norveške ovaj projekt podržala da bi se saznala istina o tome koliko je ljudi ubijeno tokom rata u Sarajevu. Pozvao je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da prisustvuje ovom značajnom seminaru, što je Komšić i prihvatio.

Razgovarano je i posljedicama presude Međunarodnog suda pravde u Haagu u svjetlu zajedničkog pisma koje su generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu danas uputili članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić.

Sagovornici su saglasni da imaju slične poglede u odnosu na ovo pitanje.

Komšić je zahvalio Vladi i narodu Norveške za pružanje nesebične podrške u tranzicijskom procesu bh. društva i direktne pomoći tokom cijelog ratnog i poratnog perioda.