Sarajevo
0

Komšić i Bomberger razgovarali o radu ICMP-a

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je primio u posjetu generalnu direktoricu Međunarodne komisije za nestale (ICMP) Kathryne Bomberger, s kojom je razgovarao o radu te komisije.

Kako je saopćeno iz Komšićevog ureda, naglašeno je da je rješavanje sudbine nestalih osoba problem od ključnog političkog značaja.

Generalna direktorica ICMP-a je istaknula važnost ove institucije u doprinosu širenja istine, naglasivši kako je BiH pokazala zavidan nivo hrabrosti time što je uspostavila Institut za nestale osobe, koji je, i pored svih pokušaja opstrukcija i prepreka, i dalje ujedinjen.

Naglasila je da ICMP, čije je sjedište u Sarajevu, osim podrške koju pruža Institutu za nestale, vladama pruža i tehničku pomoć pri lociranju i identifikovanju nestalih osoba, što uključuje i upotrebu visoko sofisticirane opreme za analizu DNA.

Navela je da je DNK analizom, u periodu od novembra 2001. do danas, identifikovano oko petnaest hiljada žrtava u regiji.

Od toga je u BiH identifikovano dvanaest hiljada žrtava, od čega u Srebrenici njih šest hiljada i dvije stotine.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je punu podršku aktivnostima ICMP-a, te izrazio nadu u uspješan nastavak njenih aktivnosti ICMP-a, Instituta za nestale osobe u BiH i drugih nadležnih institucija u zemlji u vezi sa ovim pitanjima.

Čestitao im je na upornosti i na svemu što su uradili, naglasivši da je bilo previše manipulacije žrtvama.