Prijem u Predsjedništvu
71

Komšić i Bećirović upriličili svečanu akademiju na Dan državnosti BiH, evo ko je sve došao

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Svečanost u Predsjedništvu BiH povodom Dana državnosti (Foto: I. L./Klix.ba)
U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine je večeras upriličena svečana akademija povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH.
Svečana akademija je počela u 18 sati, a prvih pola sata Komšić i Bećirović su primali goste i njihove čestitke povodom praznika.

Na proslavu su pristigli mnogi predstavnici političkog, diplomatskog i kulturnog života u BiH, odnosno ugledni zvaničnici, ambasadori i druge ličnosti. Na obilježavanju nije prisustvovala treća članica Predsjedništva Željka Cvijanović s obzirom na to da se ovaj praznik ne proslavlja u Republici Srpskoj, gdje je izabrana.

Na prijem su stigli ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, zamjenica ministra za ljudska prava Duška Jurišić, parlamentarac Kemal Ademović. Tu su bili i ambasadori brojnih zemalja, kao i zamjenik reisa Enes Ljevaković.

Svečanosti je prisustvovao i general Oružanih snaga BiH Senad Mašović, federalni ministar policije Ramo Isak, načelnik općine Stari Grad Irfan Čengić, predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci, potpredsjednik FBiH Igor Stojanović.

Svečanost je počela himnom BiH u izvedbi gudačkog kvarteta iz Banje Luke.

Prisutnima su se obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a zatim i član iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović.

Komšić je poslao brojne državničke poruke, podsjetio je na historijski značaj ZAVNOBiH-a te je naveo da "on (ZAVNOBiH) nije samo dokaz kontinuiteta državnosti BiH, nego i prekid kontinuiteta otuđivanja zemlje i formiranja tuđinske uprave". Istaknuo je da trebamo znati kako niko drugi, osim nas samih nije garant opstanka i razvoja BiH.

Osim prisutnih, pisane čestitke su Predsjedništvu uputili i američki predsjednik Joe Biden te iz EU institucija i OHR-a.