Vanjska politika
0

Komšić i Alkalaj na 15. samitu pokreta nesvrstanih

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj predvodit će bh. delegaciju na ministarskom sastanku u sklopu 15. samita Pokreta nesvrstanih zemalja (NAM) koji će se 13. i 14. jula održavati u Sharm el-Sheikhu, u Egipatu.

Tema ovogodišnjeg samita Pokreta nesvrstanih je ''Međunarodna solidarnost za mir i razvoj'', a na sastanku će se razmatriti politička, ekonomska i socijalna pitanja u skladu sa izazovima sa kojima se zemlje Pokreta nesvrstanih suočavaju u 21. stoljeću.

U središtu sudjelovanja bh. delegacije na ministarskom sastanku u Sharm el-Sheikhu bit će na prezentacija kandidature BiH za nestalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a za period 2010.-2011. godina i osiguranju podrške zemalja Pokreta nesvrstanih za članstvo BiH u ovom tijelu OUN-a.

U tom smislu predviđeno je održavanje niza bilateralnih sastanaka ministra Alkalaja s ministrima vanjskih poslova zemalja Pokreta nesvrstanih.

Delegaciju BiH na samitu šefova država i vlada zemalja Pokreta nesvrstanih, koji će se održati 15. i 16. jula 2009. godine u Sharm el-Sheikhu predvodit će predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.