Uoči sjednice
551

Komšić: Glasanjem o Zakonu o izbornim jedinicama počinje nova etapa u borbi za nedjeljivu BiH

Klix.ba
Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte
Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte
Uoči sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će se glasati o Zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, oglasio se predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Komšić je izrazio uvjerenje da će Zakon biti usvojen na sjednici Doma naroda, te pozdravio jedinstvo svih probosanskih opcija koje su kako je naveo, smogle snage da se odupru antiustavnim rješenjima "kakva su dolazila iz tzv. HNS-a, te da formulišu prijedlog Zakona koji u potpunosti implementira presudu Ustavnog suda BiH i omogućava nesmetanu implementaciju izbornih rezultata".

"Glasanje u Domu naroda od iznimne je važnosti. Želim ovim putem da pozovem sve delegate iz reda probosanskih opcija da izvrše svoju demokratsku i patriotsku dužnost te da podrže usvajanje Zakona. DF je od početka aktivno učestvovao u izradi ovog Zakona, te vodio demokratsku političku borbu kako bi se Zakon našao u parlamentarnim klupama. Želio bih izraziti zahvalnost zastupnicima i delegatima iz ostalih stranaka koji također čvrsto stoje na stanovištu da je Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata nužno usvojiti. Također, želim im čestitati zbog toga što nisu poklekli pred politikom ucjena i pritisaka koji dolaze od strane zvaničnog Zagreba koji svim silama nastoji progurati diskriminirajuća rješenja u Bosni i Hercegovini", rekao je Komšić, saopćeno je iz DF-a.

On je kazao da od sutra počinje nova etapa u borbi za demokratsku, jedinstvenu, nedjeljivu građansku državu Bosnu i Hercegovinu.

"Osjećam stanovitu dozu ponosa zbog toga što smo svi zajednički odbacili zagrebačke ultimatume i nametanja diskriminirajućih rješenja koja su nezamisliva u demokratskom svijetu. Pokazalo se ko stoji uz demokratske vrijednosti a ko nasuprot njih. Nikada više Zagreb a ni Beograd neće nama građanima Bosne i Hercegovine pisati zakone. Ovo je naša država, i u njoj će vrijediti onakva pravila kakva vrijede u demokratskom i civiliziranom svijetu a ne ona pravila kakva zamišljaju oni koji još nisu odustali od zlih namjera prema Bosni i Hercegovini", zaključio je Komšić.