BiH
1.2k

Komšić: Finansijska policija ući će u sve firme koje su u gubitku

Piše: N. N.
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Sarajevu je danas održan sastanak lidera SDA, DF-a i HDZ-a u vezi sa krizom u Vladi Federacije BiH. Željko Komšić je nakon sastanka, kojem su prisustvovali Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kazao da su postigli dogovor u vezi sa spornim pitanjima u Vladi FBiH.

Komšić je izjavio da je dogovoreno da u sve firme gubitaše, koje su u vlasništvu Federacije BiH, uđe Finansijska policija. Istovremeno, u onim firmama koje su poslovale negativno ići će se na smjenu članova upravnih i nadzornih odbora.

Komšić je rekao da se ne mogu smjenjivati uprave, jer ih Vlada nije ni imenovala, ali se mogu smjenjivati članovi upravnih odbora.

Finansijska policija će ući i u Aluminij, ali i u neke kompanije namjenske industrije rekao je Komšić.

"Na prvoj sjednici Vlade Federacije BiH vidjet ćemo koji su najveći gubitaši i tražiti da uđe Finansijska policija. Naravno kriterij je da ste vi vlasnik cjelokupnog ili većinskog kapitala. Tražit ćemo da se pozove, ne samo Finansijska policija, već i drugi istražni organi", kazao je Komšić.

Sjednica Vlade FBiH bi trebala biti održana u četvrtak, a Vlada je zadužena da utvrdi listu gubitaša.

Komšić je naglasio da u nekim firmama koje su gubitaši svakako istekao mandat upravama, pa treba ići u redovnu proceduru. Takva situacija je u Elektroprivredi HZHB.

"Na dnevnom redu sjednice će se naći pet šest kompanija među kojima su i Aluminij i Elektroprivreda HZ HB, kao i neke kompanije iz namjenske industrije te će biti razgovora o smjenama u nadzornim odborima jer morate shvatiti da je npr. za Aluminij FBiH vlasnik 44%, i mi možemo smjenjivati samo svoj dio kadrova", kazao je Komšić.