Položeno cvijeće
148

Komšić: Fašizam nije poražen 9. maja, živ je i opasan

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Delegacije Predsjedništva BiH, Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i Općine Centar danas su položili cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra povodom obilježavanja Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.

"Krajem prošlog stoljeća kada smo mislili da je priča o fašizmu na ovim prostorima završena varali smo se. Iz toga moramo izvući pravilnu pouku. Dakle, fašizam nije poražen 9. maja 1945. godine, jer je fašizam u Evropi još živ i opasan", rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Naglasio je da fašizam nikada ne treba potcjenjivati i nikada ne treba misliti da demokratski sistemi i demokratske vrijednosti mogu apsolutno da se same po sebi izbore protiv fašizma.

Zato, ističe, da uvijek moramo biti oprezni i beskompromisni u borbi protiv tog zla.

„Želim da vidim BiH na ubrzanom putu ka NATO-u i Evropskoj uniji. Čini mi se da je to egzistencijalno pitanje za nas i da nam to može pomoći u BiH da nešto bolje napravimo“, rekao je Komšić.

Kad je riječ o dugoročnoj budućnosti BiH kaže da je optimist te da trenutno stanje stalno usložnjava neku normalnu priču.

„Jedan od uvjeta ka članstvu u NATO-u je nepokretna vojna imovina, koju još nismo riješili. Tako sami sebi pravimo probleme, umjesto da se uhvatimo onoga što su egzistencijalne stvari u BiH, a to je sigurnost, politička stabilnost i ekonomski napredak. Dva alata koja nam stoje na rapolaganju NATO i EU ne koristimo zbog nekih unutrašnjih političkih odnosa“, kazao je Komšić, te dodao da će s predstojećim izborima zatezati pitanje nepokretne vojne imovine.

Povodom 67 godina od pobjede nad fašizmom i Dana Evrope potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić za Fenu je istakao da ni danas ne možemo reći da je u BiH fašizam pobijeđen nakon toliko godina, a ne možemo se baš ni pohvaliti time da smo negdje blizu Evropi.

„Bezuslovna kapitulacija je potpisana u Berlinu 7. maja, međutim, u BiH je još rat trajao. To je ujedno i početak koliko se daje značaja borbi protiv fašizma i sloma fašizma bar u tom trenutku“, rekao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, smatrajući da se i danas u BiH veoma malo značaja daje 9. maju.

Mišljenja je da bi ovaj dan trebao biti državni praznik, ali izgleda da se nekima to i ne dopada.

Mladima je poručio da 9. maj, kao jedan od važnijih datuma ne samo u historiji BiH, nego i svijeta i Evrope, prigrle kao svoj datum - dan u kojem stalno treba isticati borbu protiv fašizma.

Građanima BiH 9. maj čestitao je i premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, govoreći da je današnji dan ujedno i završetak dana Kantona Sarajevo, kada se podsjećamo na veliki period događaja, ličnosti i datuma kojima u Kantonu Sarajevo ne zaboravljamo ni ono što je bilo 2. maja 1992, a ni Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević pozvao je građane Sarajeva da današnji dan proslave na koncertu grupe „Zabranjeno pušenje“ na Trgu djece Sarajeva.