{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić: Fašizam nije poražen 9. maja, živ je i opasan

F
9.5.2012. u 11:35
148
62
Komšić: Fašizam nije poražen 9. maja, živ je i opasan
148
Delegacije Predsjedništva BiH, Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i Općine Centar danas su položili cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra povodom obilježavanja Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.
"Krajem prošlog stoljeća kada smo mislili da je priča o fašizmu na ovim prostorima završena varali smo se. Iz toga moramo izvući pravilnu pouku. Dakle, fašizam nije poražen 9. maja 1945. godine, jer je fašizam u Evropi još živ i opasan", rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Naglasio je da fašizam nikada ne treba potcjenjivati i nikada ne treba misliti da demokratski sistemi i demokratske vrijednosti mogu apsolutno da se same po sebi izbore protiv fašizma.

Zato, ističe, da uvijek moramo biti oprezni i beskompromisni u borbi protiv tog zla.

„Želim da vidim BiH na ubrzanom putu ka NATO-u i Evropskoj uniji. Čini mi se da je to egzistencijalno pitanje za nas i da nam to može pomoći u BiH da nešto bolje napravimo“, rekao je Komšić.

Kad je riječ o dugoročnoj budućnosti BiH kaže da je optimist te da trenutno stanje stalno usložnjava neku normalnu priču.

„Jedan od uvjeta ka članstvu u NATO-u je nepokretna vojna imovina, koju još nismo riješili. Tako sami sebi pravimo probleme, umjesto da se uhvatimo onoga što su egzistencijalne stvari u BiH, a to je sigurnost, politička stabilnost i ekonomski napredak. Dva alata koja nam stoje na rapolaganju NATO i EU ne koristimo zbog nekih unutrašnjih političkih odnosa“, kazao je Komšić, te dodao da će s predstojećim izborima zatezati pitanje nepokretne vojne imovine.

Povodom 67 godina od pobjede nad fašizmom i Dana Evrope potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić za Fenu je istakao da ni danas ne možemo reći da je u BiH fašizam pobijeđen nakon toliko godina, a ne možemo se baš ni pohvaliti time da smo negdje blizu Evropi.

„Bezuslovna kapitulacija je potpisana u Berlinu 7. maja, međutim, u BiH je još rat trajao. To je ujedno i početak koliko se daje značaja borbi protiv fašizma i sloma fašizma bar u tom trenutku“, rekao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, smatrajući da se i danas u BiH veoma malo značaja daje 9. maju.

Mišljenja je da bi ovaj dan trebao biti državni praznik, ali izgleda da se nekima to i ne dopada.

Mladima je poručio da 9. maj, kao jedan od važnijih datuma ne samo u historiji BiH, nego i svijeta i Evrope, prigrle kao svoj datum - dan u kojem stalno treba isticati borbu protiv fašizma.

Građanima BiH 9. maj čestitao je i premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, govoreći da je današnji dan ujedno i završetak dana Kantona Sarajevo, kada se podsjećamo na veliki period događaja, ličnosti i datuma kojima u Kantonu Sarajevo ne zaboravljamo ni ono što je bilo 2. maja 1992, a ni Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević pozvao je građane Sarajeva da današnji dan proslave na koncertu grupe „Zabranjeno pušenje“ na Trgu djece Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: