Član Predsjedništva o situaciji u BiH
104

Komšić: Ego političara je veći od volje da rade za bolje sutra BiH

Piše: M. B.
Ostalo je još 10 dana do sastanka lidera stranaka SDA, SNSD, SDS, SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990 sa evropskim komesarom Stefanom Füleom i generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom u Mostaru.

Predstavnici Evropske unije očekuju da će političari ponuditi konačna rješenja ustavnih promjena u kojima će se ispoštovati presuda "Sejdić i Finci". Svoj komentar u vezi sa tim dao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Ne znam da li će lideri do 11. aprila postići dogovor o ustavnim promjenama, jer nisam upućen u sve detalje. Mislim da bi se u to na svaki način trebala uključiti i opozicija jer je riječ o stvarima koje prevazilaze političke igre i odluke. Riječ je o budućnosti zemlje i treba napraviti najširu platformu, ne samo kako bismo imali dovoljno ruku, nego da bi se postigao i politički i društveni konsenzus", rekao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Komšić je dodao kako trenutno, ako je suditi prema onome što se navodi u detaljima dogovora, postoje dvije ustavne političke nepravde u BiH.

"Imate problem u odnosu prema onom što je utvrđeno u presudi Sjedić-Finci, koja govori o pravu pojedinca, ne samo o pravu nacionalnih manjina. Imate problem koji stalno dolazi iz hrvatskog političkog korpusa. Ako dogovor krene ovako kako se navodi u medijima, dvije nepravde ćete zamijeniti s nove dvije: situacijom da niste riješili suštinu presude i nepravdom koja se tiče tzv. vrijednosti glasa. Imat ćemo problem da će glas konstitutivnih manjina imati manju vrijednost ili npr. glas Hrvata iz Sarajeva vrijedit će manje od glasa, ne samo Bošnjaka, nego i Hrvata u Hercegovini", istakao je Komšić.

Smatra kako bi se priča o ustavnim promjenama trebala razvijati i vratiti u Parlament, gdje se trebaju pokrenuti rasprave, a da se u sve uključi i Ustavnopravna komisija PS BiH, s ciljem da se postigne politička i društvena saglasnost.

Komšić se osvrnuo i na aranžman MMF-a u BiH te istakao kako je MMF samo apart za gašenje požara.

"On služi da začepi rupe u budžetu i nećemo moći vječno tako posuđivati novac, jer taj novac moramo vratiti, a da bismo ih vratili moramo dići privredu. Aranžman s MMF-om je jedna od stvari koju treba urediti na području FBiH, a suština je da mi nemamo ekonomiju kora radi", rekao je Komšić.

Dodao je kako ne vjeruje da će se situacija u BiH promijeniti do 2014. godine te da će i tada biti pat pozicija, odnosno vrsta "privremenog vladanja".

"Rano je reći šta očekujem od izbora 2014. godine. Mada će vam svako reći kako očekuje promjene nabolje i kako su optimisti. Sve će ovisiti o rješenju priče o ustavnim promjenama i fisklanoj stabilnosti u oba bh. entiteta, u ovom trenutku niko ne može reći kako će se situacija razvijati. Ako dobijemo novu temu za raspravu 11. aprila, a ne rješenje, onda neće biti bolje. Naši ljudi su pametniji i mnogo bolje shvataju situaciju nego što političari misle", kazao je Komšić te dodao kako je ego političara i njihova želja za nadmoći veća od volje da se pokrenu i rade za bolje sutra BiH.