DF predstavio set zakona
1.5k

Komšić: Dodik neće da radi na zahtjevima EU jer bi tako izgubio sve što ima

R. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Demokratska fornta predstavila je prijedlog seta zakona kojim se vrši potpuna reforma Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, a na konferenciji za medije govorio je i njen lider i član Predsjeništva BiH Željko Komšić.

"Evropska komisija je prošle godine objavila 14 prioriteta koji su neophodni da BiH krene ka Evropskoj uniji, a prema mojoj ocjeni, riječ je o historijskom dokumentu u kojem je pobrojano sve što treba našoj zemlji", kazao je Komšić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Svi su zdušno podržali to mišljenje, dodao je, a meni se činilo da mnogi nisu ni pročitali šta u njemu piše.

"Milorad Dodik je u jednoj izjavi za vrijeme posjete ministra Lavorova osporio mogućnost da njegova stranka i on učestvuju u realizaciji tih zadataka. U tom mišljenju oni vide opasnost za svoje karijere i pozicije koje imaju", izjavio je on.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

On kaže kako je DF, vodeći se mišljenjima EU, predložio cijeli set zakona, tu je Ustav BiH, Zakon o javnim nabavkama te set zakona koji regulira rad VSTV-a.

"Javne nabavke su izvor velike korupcije, a naš zakon je posve usklađen s zahtjevima EU. Nikom ne treba naglašavati u kakvom stanju je naš pravosudni sistem", izjavio je Komšić.

Dženan Đonlagić (Foto: D. S./Klix.ba)
Dženan Đonlagić (Foto: D. S./Klix.ba)

Generalni sekretar DF-a Dženan Đonlagić kazao je kako je cilj tri zakona o VSTV-u spriječiti slučajeve kao što je ovaj s Tegeltijom te popraviti poziciju BiH na euroatlantskom putu.

"Cilj je da narede godine dobijemo kandidatski status", izjavio je on.

Komšić je odgovarajući na novinarska pitanja kazao kako je odluku da se ne sastane s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim donio sam, a ne po nečijem nalogu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Konsultovao sam se sa članovima svog kabineta dan prije i jedino sam van toga razgovarao s gospodinom Džaferovićem. Svjedoci su članovi mog kabineta da sam im prije sastanka rekao da ne idem i obavijestio sam Džaferovića, on se složio sa mnom", rekao je.

Poručio je Lavrovu i Draganu Čoviću, koji je rekao da je ovu odluku donio po uputstvima predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, da se dogovore ko je tu i koliko utjecao.

"Ovi pričaju o zapadnim silama, a ovi o SDA. Niti jedna Zapadna sila niti stranka, pogotovo SDA, ne mogu utjecati na moj stav", zaključio je Komšić.