Rasprava o Ukrajini
494

Komšić: Dodik je danas rekao da su na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako je Milorad Dodik na današnjoj sjednici tražio da se raspravlja o Ukrajini jer smatra da su nastale dvije nove države na teritoriji Ukrajine.
"Dnevni red je usvojen jednoglasno, a zatim je Milorad Dodik predložio izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH, kao i tačku gdje bi se raspravljalo o situaciji u Ukrajini, istina bez prijedloga zaključaka i materijala. Po proceduri i poslovniku i taj prijedlog je stavljen na glasanje, Dodik je bio "za", a Džaferović i ja smo bili protiv. Dodik je tada održao jedan govor u kojem je, nesmotreno ili s namjerom, iznio stavove koji ne stoje", kazao je.

Komšić je podsjetio Dodika da, ukoliko smatra da je nešto neustavno, za to postoji Ustavni sud BiH.

"Jedino ta institucija može utvrditi je li neustavno ili ustavno", dodao je.

Komšić je kazao da je Dodik zatim izjavio da su na teritoriji Ukrajine nastale dvije države, misleći na samoproglašene republike Donjeck i Lugansk.

"To je za mene neprihvatljivo. Dakle, ne možemo raspravljati o tim stvarima na osnovu činjenice da je to stvar koju priznaje samo Ruska Federacija. To je bio Dodikov završni govor prije nego je napustio sjednicu. Nažalost, mislim da Dodik izvršava dogovorene planove s Ruskom Federacijom i da je daljnji cilj destabilizacija BiH. Šta god on pričao i koga god on vrijeđao, jasno je da postoji jedan plan i on je pokrenut i ide se u realizaciju", zaključio je.

Komšić je kazao da je jasno kakva je vanjska politika BiH vezano za situaciju u Ukrajini, no ipak je Ministarstvo vanjskih poslova BiH zatražilo stav kabineta Predsjedništva BiH, uključujući i kabinet Milorada Dodika.

"Džaferović i ja smo svaki put glasali, ali Dodikov kabinet se nije udostojio odgovoriti, ni "da" ni "ne". Tehnički, Dodik se nije oglasio, iako se ponovo tražio stav zbog 'mira u kući'", rekao je Komšić u vezi s pridruživanjem izjavi EU o situaciji u Ukrajini.

Komšić je istakao da stav Predsjedništva BiH postoji.

"Nije da smo u vakuumu. Postoji jasan stav. Ako želite da mijenjamo stav, dođite s takvim prijedlogom. To je legitimno i ja to poštujem", naglasio je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da se samo potrebno držati Ustava BiH, akata i usvojenih strategija.

"Sve ostalo je ucjena po onoj 'ako neće biti kako ja hoću, neće biti nikako'", zaključio je.

Podsjetimo, Dodik je nedavno govorio kako poštuje teritorijalni integritet Ukrajine. No današnji stav o "dvije nove države na teritoriji Ukrajine" u potpunosti je suprotan s poštivanjem suverentiteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Ovaj Dodikov potez stiže nakon njegovog jučerašnjeg razgovora s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.