Planiran i kamen temeljac
6

Komšić, Dodik i Džaferović danas u Srbiji: Šta donosi trilaterala s Vučićem i Erdoganom

A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Milorad Dodik, na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, danas će učestvovati na trilateralnom sastanku Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske u Beogradu.

Nakon zajedničkog fotografiranja članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Republike Turske u Palati Srbije bit će održan i trilateralni samit.

U poslijepodnevnim satima predviđena je ceremonija polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo na lokaciji Sremska Rača.

Komšić je jučer govoreći u beogradskom Media centru u okviru panela pod radnim nazivom "Diplomatski dijalog" o regionalnoj saradnji kazao da ona ne smije postojati samo zato da bi se nekome dokazalo, "nego radi nas samih".

"Moja namjera je da u Beogradu kažem da mi u BiH i Srbiji moramo zasukati rukave i riješiti otvorena pitanja koja opterećuju odnose između dviju država, kao što su pitanje granice i pitanje iskorištavanja hidropotencijala rijeke Drine", rekao je Komšić.

Pozvao je sve zvaničnike regije da pomognu jedni drugima, jer smo se, kako je naveo, dosta svađali.

"Ako će kamen temeljac koji polažemo biti jedna nova era u boljim odnosima, onda je to velika stvar", istakao je Komšić.

S druge strane, uoči današnje trilaterale i ceremonije polaganja kamena temeljca u Sremskoj Rači za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo Dodik naglašava da podržava ovaj projekt, ali da BiH nije učinila pomake, poput potpisivanja međudržavnih ugovora sa Srbijom i Turskom.

"Ništa nije urađeno, živa je sramota ići tamo", poručio je Dodik u intervjuu za FTV.