|

Komšić: Dodik bi češće trebao biti u Sarajevu, a Izetbegovića je licemjerno napadati za reviziju

Komšić: Dodik bi češće trebao biti u Sarajevu, a Izetbegovića je licemjerno napadati za reviziju
329
S. H.
4.11.2019. u 09:57
149
komentara
329

dijeljenja
1/10 Foto: D. S./Klix.ba
2/10 Foto: D. S./Klix.ba
3/10 Foto: D. S./Klix.ba
4/10 Foto: D. S./Klix.ba
5/10 Foto: D. S./Klix.ba
6/10 Foto: D. S./Klix.ba
7/10 Foto: D. S./Klix.ba
8/10 Foto: D. S./Klix.ba
9/10 Foto: D. S./Klix.ba
10/10 Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao je danas otvaranju Globalne konvencije partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u Sarajevu, a tom prilikom komentirao je i političke odnose u državi.
Na početku je kazao da su institucije BiH ispunile svoje obaveze iz oblasti zaštite žena i djevojčica od nasilja.

"Mi smo čak referentna tačka u tom gender segmentu. Pitanje je ipak kako se zakoni provode i kako se to reflektuje u društvu. To je značajnije pitanje. Naši zakoni su dobri, s evropskim standardima, ali je pitanje provodivosti", poručio je Komšić.

Prema nekim istraživanjima u BiH, skoro 50 posto žena prođe neki vid nasilja, ili u porodici ili u radu.

"Pred nama je puno posla, ključno je koliko to ima uporišta u našem društvu. Nismo očigledno dostigli neki potreban nivo da se možemo pohvaliti", smatra Komšić.

Potom je govorio o problemu neformiranja vlasti, naglasivši da sve gubi smisao ako nema vlasti.

"Čemu nam onda služe izbori. Ovdje je ključno hoćemo li poštovati zakone i odluke koje smo ranije donijeli. Ako ćemo svake četiri godine preispitivati zakone i ranije odluke, onda je sve upitno. Formiranje vlasti je zapelo na poštivanju zakona i odluka Predsjedništva. Ne tražimo ništa nenormalno. Tražimo od mandatara da poštuje ranije donesene odluke o MAP-u i ANP-u. Ako ćemo sve preispitivati, onda ništa nema smisla", smatra Komšić.

Istakao je, međutim, da s obzirom na aktuelne političke prilike, Predsjedništvo naše države ipak radi.

"Predsjedništvo radi, radimo korektno s obzirom na političke odnose. Ustavne nadležnosti se poštuju. Dodik je malo više u Banjoj Luci nego u Sarajevu. Trebao bi češće biti u Sarajevu", dodao je.

Na kraju se osvrnuo i na posljednje kritike koje su prije svega upućene iz SDP-a Bakiru Izetbegoviću, lideru SDA povodom priznanja da je znao da agent BiH u Hagu nema legitimitet da podnese reviziju tužbe, ali se ipak upustio u taj proces.

"Svi koji napadaju Bakira javno, svi su se javili u Vijećnici da mu daju podršku. Svi smo sve znali. Ja jedini tada nisam izašao za govornicu da govorim. Mnogi su licemjerni danas", zaključuje Komšić.
Prijavi grešku


Komentari (149)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...