{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić digao glas protiv vjeronauke u predškolskim ustanovama

S
6.2.2008. u 13:57
0
0
Komšić digao glas protiv vjeronauke u predškolskim ustanovama
0
Komšić digao glas protiv vjeronauke u predškolskim ustanovama
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u današnjem postu objavljenom na njegovom blogu osvrnuo se na aktuelnu temu eventualnog uvođenja vjeronauke u predškolske ustanove.
"U vrijeme dok sam ja išao u školu i studirao, svako ko je želio ići na vjeronauku išao je u crkvu, mekteb, ili bilo koju drugu vjersku instituciju, ali mimo školskih prostorija i mimo školskog rasporeda časova. To je bio izbor roditelja, ili svakog od nas- ako je u vremenu izbora bio punoljetan, a ne jedna vrsta 'tihog pritiska' kao što je sada slučaj. Šaljući dijete na vjeronauku kod nas izgleda dobijate 'certifikat', ne da ste dobar vjernik, nego da ste dobar i ispravan pripadnik svoje nacije. Otkako je svijeta i vijeka, poznato je da vjera i nacija nisu isto, i da je, između ostalog, vjera ipak stvar individualnog izbora - roditelja ili samog djeteta, a da naciju, odnosno pripadnost narodu na neki način 'dobijate rođenjem'", napisao je Komšić na svom blogu.

"Djeca u predškolskom uzrastu su u dobi, pa i do punoljetstva čak, kada ne mogu govoriti i odlučivati u svoje ime - pravnički rečeno nemaju poslovnu sposobnost. Bilo kakav zakonski i institucionalni okvir pokušaja uvođenja obavezne vjeronauke ili "tihe prisile" na način da ste diskfalifikovani kao pripadnik naroda, društva, i vi i vaše dijete, ako vam dijete ne ide na vjeronauku, je pokušaj stvaranja lažnog sistema vrijednosti i na kraju lažnog morala", smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Pročitajte više na Predsjednikovom blogu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: