{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić digao glas protiv vjeronauke u predškolskim ustanovama

S
6.2.2008. u 13:57
0
0
Komšić digao glas protiv vjeronauke u predškolskim ustanovama
0
Komšić digao glas protiv vjeronauke u predškolskim ustanovama
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u današnjem postu objavljenom na njegovom blogu osvrnuo se na aktuelnu temu eventualnog uvođenja vjeronauke u predškolske ustanove.
"U vrijeme dok sam ja išao u školu i studirao, svako ko je želio ići na vjeronauku išao je u crkvu, mekteb, ili bilo koju drugu vjersku instituciju, ali mimo školskih prostorija i mimo školskog rasporeda časova. To je bio izbor roditelja, ili svakog od nas- ako je u vremenu izbora bio punoljetan, a ne jedna vrsta 'tihog pritiska' kao što je sada slučaj. Šaljući dijete na vjeronauku kod nas izgleda dobijate 'certifikat', ne da ste dobar vjernik, nego da ste dobar i ispravan pripadnik svoje nacije. Otkako je svijeta i vijeka, poznato je da vjera i nacija nisu isto, i da je, između ostalog, vjera ipak stvar individualnog izbora - roditelja ili samog djeteta, a da naciju, odnosno pripadnost narodu na neki način 'dobijate rođenjem'", napisao je Komšić na svom blogu.

"Djeca u predškolskom uzrastu su u dobi, pa i do punoljetstva čak, kada ne mogu govoriti i odlučivati u svoje ime - pravnički rečeno nemaju poslovnu sposobnost. Bilo kakav zakonski i institucionalni okvir pokušaja uvođenja obavezne vjeronauke ili "tihe prisile" na način da ste diskfalifikovani kao pripadnik naroda, društva, i vi i vaše dijete, ako vam dijete ne ide na vjeronauku, je pokušaj stvaranja lažnog sistema vrijednosti i na kraju lažnog morala", smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Pročitajte više na Predsjednikovom blogu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: