{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić: Daytonski ustav ne može osigurati bilo kakav napredak

F
26.4.2007. u 16:18
0
0
Komšić: Daytonski ustav ne može osigurati bilo kakav napredak
0
Komšić: Daytonski ustav ne može osigurati bilo kakav napredak
S aspekta današnjice jasno je da Daytonski ustav ne može osigurati bilo kakav napredak BiH, a posebno ubrzani progres kakav nam je potreban za integraciju u Evropsku uniju i NATO, rekao je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Željko Komšić govoreći na seminaru o važnosti ustavnih promjena.
Komšić je ocijenio da je državna struktura komplicirana za donošenje odluka i ne omogućava brze odgovore. Velika mana postojećeg ustava zbog čega i ne možemo u EU jeste njegov diskriminatorski karakter i prema kolektivitetu i prema pojedincu.

- To EU ne prihvata. S ovakvom konstitucijom nećemo u EU. A samo to je dovoljan razlog da ga mijenjamo, kazao je Komšić, dodajući da je Ustav potrebnije mijenjati zbog nas samih kako bi se svako na svakom dijelu BiH osjećao ravnopravnim.

Nadležnosti države su veoma ograničene, iako su od Daytona napravljeni neki pomaci, pa nekada čak i zaobilazeći ustavne odredbe te bi neko maliciozan mogao da na Ustavnom sudu obori mnoge dobre stvari, smatra Komšić.

Dodao je da je dejtonski ustav na taj način doživio "tihu reviziju", ali pod pritiskom međunarodne zajednice "a ne našom pameću".

Komšić smatra da je sistem donošenja odluka kočnica efikasnom radu institucija, iako vitalni nacionalni interes nije tome smetnja.

Međutim, brojni primjeri kao nedavni u Predsjedništvu BiH u vezi sa zahtjevom Srbiji da ispuni odluku Međunarodnog suda pravde o kršenju Konvencije o genocidu, pokazuju zloupotrebu tih instrumenata.

Slično je, kazao je Komšić, i s entitetskim glasanjem u državnom parlamentu koje usporava rad institucija.

Kod modela za promjenu Ustava neki bi ga mijenjali radikalno, a drugi korak po korak, ali je važno da ciljevi te promjene moraju biti isti.

Komšić je ocijenio da su svi kolektiviteti frustrirani trenutnim uređenjem, ali da postoji i opća društvena frustracija u zemlji.

Danas je navršeno tačno godinu dana od neusvajanja tzv. aprilskog paketa ustavnih promjena za koji Komšić kaže da je bio osuđen na neuspjeh zbog lošeg tajminga, jer se u ustavne promjene ne treba krenuti u izbornoj godini.

Komšić kaže da ti amandmani nisu značili BiH kakvu bi on želio, ali da su bili maksimum u datim okolnostima i da su mijenjali stvari nabolje.

Upozorio je da stranci sigurno neće mijenjati postojeće stanje, odnosno da je to politički naivno mišljenje.

- Oni hoće da pomognu, ali neće mijenjati Ustav, kazao je Komšić.

Naglasio je da u ovom trenutku stvari stoje prilično loše za ustavne promjene, jer ne vidi puno političke volje da se stvari pokrenu što pokazuje i slučaj s reformom policije.

Cijeli proces promjena stoji osim u segmentu odbrane, a progres koči način na koji je nakon izbora konstituirana vlast - prostim sabiranjem, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: