Nakon Brisela
91

Komšić: Da je lako ispuniti svih 14 prioriteta BiH bi već bila članica EU

I. P.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine boravili su danas u Briselu gdje su se sreli sa dijelom vrha Evropske unije. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je novinarima da je nastup kolektivnom šefu države bio jedinstven.

On je podsjetio kako je danas održan nastavak ranije posjete te da su razgovori bili su istom tonu kao prije sedam dana.

"Ono što mogu da kažem jeste da smo jedinstveno nastupili. Sve razlike smo gurnuli u drugu stranu i razgovarali smo o našoj zemlji, ali i o cijeloj regiji. Opak, mi smo svjesni, a i oni, da 14 tačaka prioriteta koje moramo ispuniti nije lako ispuniti jer da jeste mi bismo već bili članica EU", kazao je Komšić.

Kako je kazao, na sastanku nije preovladao birokratski pristup, nego jedan korektan stav u želji da nam se pomogne u putu ka EU.

"Neke stvari će se moći uraditi u kratkom roku, ali za neke druge ćemo morati sačekati. Jedna od njih je Ustav koji će morati čekati neke druge političke prilike", kazao je Komšić.

Podsjetimo, Džaferović, Dodik i Komšić sreli su se sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulom Rangelom i predsjednikom Vijeća Evropske unije Charlesom Michelom.