{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić: Da bi dobila tužbu protiv Srbije, Hrvatska mora tražiti sve necenzurirane transkripte

F
16.4.2007. u 14:18
0
0
Komšić: Da bi dobila tužbu protiv Srbije, Hrvatska mora tražiti sve necenzurirane transkripte
0
Komšić: Da bi dobila tužbu protiv Srbije, Hrvatska mora tražiti sve necenzurirane transkripte
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagirao je danas na tvrdnje iznesene u pismu glavnog tužitelja u suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom (ICTY) sir Geoffreya Nicea da je u postupku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu Srbija zatajila neke od ključnih dokaza svoje uloge u ratu u BiH 1992. -1995. godine.
Zatajivanjem dokaza, postali su nedostupni dijelovi transkripata sa sjednica Vrhovnog vijeća obrane, a u dogovoru s Carlom del Ponte.

-Naravno da smo svi veoma osjetljivi na ovakve tvrdnje koje dodatno pojačavaju frustracije vezane za presudu Međunarodnoga suda pravde. Po meni, ključna stvar i jedino što se sada može učiniti je postupanje države Hrvatske i njenog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde, navodi u saopćenju član bh. predsjedništva Komšić.

On ističe kako Hrvatska mora iskoristiti sve mehanizme i relevantne međunarodne institucije, uključujući i Vijeće sigurnosti UN-a, te tražiti i dobiti sve necenzurirane transkripte Vrhovnog vijeća obrane Savezne Republike Jugoslavije i to u razdoblju od sukoba u Sloveniji do potpisivanja Daytonskog sporazuma. Zločini i genocid se provodio u Hrvatskoj i u BiH kontinuirano od 1991. do 1995. godine.

Komšić je mišljenja kako samo na taj način Hrvatska može dobiti tužbu protiv Srbije, a BiH može doći do novih dokaza koji bi dali dovoljno pravnih razloga i dokaza za obnavljanje postupka.

-Iz tih razloga smatram da je sasvim opravdano da bh. tim, koji je već prošao mukotrpan i mučan postupak suđenja i presuđivanja po tužbi protiv Srbije, pruži svu potrebnu pomoć kolegama iz Hrvatske, ako oni to ocijene potrebnim, naveo je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: