Sjetio se boraca
300

Komšić čestitao Dan Armije RBiH: Nema sumnje u spremnost da se borimo za BiH kao što smo i 1992.

B. H.
Foto: OS BiH
Foto: OS BiH
Član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić uputio je čestitku svim Bosancima i Hercegovcima povodom obilježavanja 15. aprila – Dana Armije RBiH.

"Armija Republike Bosne i Hercegovine i MUP Republike Bosne i Hercegovine kao jedine legalne i legitimne vojne i policijske formacije koje su branile nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Republike Bosne i Hercegovine najzaslužnije su za opstanak naše države, poručio je Komšić povodom 15. aprila, Dana Armije RBiH.

Komšić je nosilac najvišeg ratnog prizanja "Zlatni ljiljan".

"Iako je bila suočena sa dvostruktim agresorom na Republiku Bosnu i Hercegovinu, iako je bila suočena i sa izdajom od strane takozvane autonomije, iako je bila suočena sa embargom na uvoz oružja, Armija Republike Bosne i Hercegovine smogla je snage da odbrani najvitalnije dijelove Bosne i Hercegovine i da vodi oslobodilački rat usljed kojeg je neprijatelj bio primoran potpisati uslove mira koji potvrđuju ono što su oni imali namjeru da izbrišu, uslove koji potvrđuju međunarodno priznate granice države Bosne i Hercegovine", istakao je Komšić.

Dodao je da je i dalje potreban povećan operez i se ne smije dovesti u sitauciju u kojoj bi BiH dovedena u pitanje

"Agresor se mirovnim sporazumom obavezao da neće poduzimati bilo kakve radnje na narušavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Danas skoro trideset godina po okončanju agresije nad Bosnom i Hercegovinom dužni smo da motrimo šta od potpisanog u tome pogledu se poštuje, kao što smo, imajući u vidu iskustvo i sve što se u regiji i svijetu dešava, dužni da ne vjerujemo u to da je s pokušajima uništenja Bosne i Hercegovine završeno. Naprotiv, sve ukazuje na nužan i povećan oprez, jer samo nas neopreznost i naivnost može dovesti u situaciju u kojoj bi Bosna i Hercegovina kao država ponovo bila dovedena u pitanje", poručio je Komšić.

Na kraju je poručio da i dalje vjeruje u spremnost patriota da se bore za BiH.

"U ljubav prema domovini i spremnost da se za nju bori svim sredstvima ne sumnjam, kao što nisam sumnjao ni 1992. godine kada smo se gotovo nenaoružani suprotstavili višestruko naoružanijem neprijatelju. Svim pripadnicima Republike Armije Bosne i Hercegovine želim sretan 15. april Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine", poručio je na kraju Komšić.