Povodom Dana ARBIH
3k

Komšić: BiH nisu odbranili ni političari ni diplomati, nego borci Armije RBiH

S. M.
Željko Komšić (Foto: E. M./Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: E. M./Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku povodom 15.aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

"Svim pripadnicima i pripadnicama Armije Republike Bosne i Hercegovine povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine upućujem najiskrenije čestitke, uz riječi zahvalnosti za sve ono što su uradili braneći jedinu nam domovinu, državu Bosnu i Hercegovinu", navodi se u čestitci.

Ističe se da državu Bosnu i Hercegovinu nisu odbranili ni političari ni strani diplomati te da najveću zaslugu za postojanje države Bosne i Hercegovine nose obični borci koji su u nemogućim uslovima davali sve od sebe kako bi sačuvali njenu opstojnost.

"Borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, bez ikakve međunarodne vojne podrške, iako je naša država i tada bila članica UN-a, tri godine su se borili protiv agresora i domaćih zločinaca, samo za to da bi stekli pravo na to da njihovi politički predstavnici dobiju priliku sjesti za stol da pregovaraju o miru i očuvanju države u njenim historijskim granicama", naglašava Komšić.

"Najveće podvige učinili smo sami, i žrtva koju smo podnijeli za ovu državu jeste samo naša i ničija drugo. Mir i državu, ne idealnu ali ipak našu, dugujemo samo onima koji danas nisu sa nama, našim saborcima, braći, prijateljima, komšijama", istako je član Predsjedništva, te dodao da opstanak i budućnost države prije svega zavise od nas samih i od toga koliko smo spremni da je bez ikakvih kalkulacija, svim mogućim raspoloživim sredstvima branimo od onih koji je ne žele.

"Uvjeren sam da ćemo to činiti na miran način, koji je jednako civiliziran kao što je borba Armije Republike Bosne i Hercegovine bila civilizacijski otpor zlu i barbarstvu", navodi se na kraju.