BiH
0

Komšić: BiH nema druge alternative osim evropske

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas ambasadora Republike Austrije u BiH Wernera Almhofera. Tema razgovora bila je aktuelna društveno-politička situacija u BiH, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Komšića.

Predsjedavajući Komšić je iznio svoje viđenje političke situacije u Bosni i Hercegovini i regionu, naglasivši kako je Bosna i Hercegovina prebrodila trenutna politička neslaganja i kako će sigurno nastaviti svoj put ka euroatlanskim integracijama. Kazao je da prevazilaženju krize u velikoj mjeri treba zahvaliti jasnom stavu međunarodne zajednice u BiH, podršci viskog predstavnika Miroslava Lajčaka te porukama koje su odaslane i prema Beogradu i prema domaćim političkim liderima.

"Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je od iznimne važnosti za našu zemlju”, istakao je Komšić i dodao da se nada da će sve ovo što se u proteklom periodu dešavalo u BiH potaknuti predstavnike šest političkih vladajućih partija da napokon nešto konkretno i korisno urade za BiH.

Podvukao je da BiH nema druge alternative osim evropske i da treba sve uraditi kako bi taj cilj što prije bio postignut.

Austrijski ambasador u našoj zemlji Almhofer je iznio svoje uvjerenje da će i pored trenutnih poteškoća Bosna i Hercegovina nastaviti putem euroatlanskih integracija.

Razgovarano je i o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kojom prilikom je Komšić kazao da se kosovsko pitanje ne treba odugovlačiti. Ponovio je svoj već ranije izneseni stav da se pitanje rješavanja konačnog statusa Kosova ne smije dovoditi u vezu sa Bosnom i Hercegovinom, te da je taj problem isključivo stvar našeg istočnog susjeda.

"Po pitanju Kosova, Bosna i Hercegovina će zauzeti isti stav kao i zemlje članice Evropske unije i NATO-a”, naglasio je Komšić i dodao da je našoj zemlji u interesu da ima stabilne demokratske susjede, jer samo takvo okruženje za BiH predstavlja sigurno okruženje i omogućuje napredak.

Razgovor je prošao u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi uz zaključak da je za nadati se da je nakon ovih velikih izazova BiH ušla u jednu stabilniju fazu i da će se od balkanskog konačno orijentisati ka evropskom putu.