BiH
0

Komšić: BiH neće žuriti sa priznavanjem nezavisnosti Kosova

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je jučer da naša država neće žuriti sa priznavanjem nezavisnosti Kosova koje je jučer jednoglasno proglasilo svoju nezavisnost. Komšić je naglasio da se BiH treba oprezno suočiti sa ovim delikatnim političkim pitanjem.

"BiH će se vremenom naći u situaciji da će se morati nekako ravnati prema stavu zemalja članica EU i zemalja članica NATO-a. Ali, u ovom trenutku neće biti priznanja nezavisnosti Kosova od strane BiH“, kazao je Komšić.

Situacija u BiH je nakon proglašenja nezavisnosti Kosova ostala, na iznenađenje mnogih, iznenađujuće smirena. Stotinjak građana okupilo se jučer u Banja Luci na Trgu Krajine kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo jednoglasnim proglašenjem nezavisnosti Kosova. Proteste je organizovala nevladina organizacija Srpski narodni pokret "Izbor je naš“. Protesti su trajali jedan sat, a protestanti su nosili zastave Srbije i transparente sa natpisima "Ne damo srpsku“, "Dajem Bosnu za srpsku“ ili "Kosovo je pečat srpstva“.

Kako bi se spriječila bilo kakav negativna reakcija na proglašenje nezavisnosti Kosova, povećan broj policajaca bio je angažovan tokom vikenda, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik proglašenje nezavisnosti Kosova ocijenio je kao neprihvaljiv akt razbijanja teritorijanog integriteta suverene i međunarodno priznate države Srbije protivno njezinoj volji i ustavno-pravnom poretku, a koji RS ne priznaje i ne prihvata.

Zvaničnici RS-a smatraju da bi priznavanjem jednostrane nezavisnosti zemlje članice UN-a prihvatile novo tumačenje Povelje UN-a i novu praksu u međunarodnim odnosima, po kojima pravo na samoopredjeljenje na dijelu teritorije države članice UN-a izraženo većinskom voljom lokalnog stanovništva, čak i uz protivljenje matične države, ima prioritet nad poštovanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznate države te zaslužuje međunarodno priznanje.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić naglasio je da „Deklaracija o nezavisnosti Kosova nema nikakvog efekta na BiH“.