Vijeće ministara
0

Komšić: BiH ima sreću što ovo Vijeće ministara odlazi

Sarajevo-x.com
Sve što se dešavalo oko odlaska predsjedavajućeg Vijeća ministara u ostavci Nikole Špirića u New York jeste zaprvo proizvod pokušaja njegove obmane Predsjedništva BiH. Špirić je na pitanje članova Predsjedništva, po čijem pozivu ide na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, kazao kako ga je pozvao ambasador BiH pri UN-u Miloš Prica. Međutim, to se ispostavilo kao neistina.

Vrlo brzo, u direktnom kontaktu sa amasadorom Pricom, ovo se pokazalo kao neistina, a ne spominjemo činjenicu da ambasador BiH pri UN-u svakako nije osoba koja je ovlaštena uputiti ovakav poziv, stoji u saopćenju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Gospodin Špirić je otputovao u New York ignorišući zahtjev Predsjedništva BiH, navodi se u saopćenju, da tamo nastupa sa usaglašenim stavom. Da ovo nije jedini pokušaj otpora provođenju zaključaka Predsjedništva BiH pokazuje i činjenica da se u međuvremenu i u Ministarstvu vanjskih poslova BiH pojavio otpor provođenju ovakvog zaključka Predsjedništva BiH.

Jasno je da u zemlji kao što je BiH svaki pokušaj uvođenja bilo kakvog reda u radu institucija sistema izaziva razne vrste otpora, ali ovom prilikom želio bih izraziti nadu da će ostala dva člana Predsjedništva BiH stajati iza zaključka koji smo zajedno donijeli.

Sada je jasno da BiH zapravo ima sreću što ovo Vijeće ministara odlazi, jer je očigledno da se predsjedavajući Špirić i pojedini ministri u Vijeću ministara ponašaju u skladu sa ko zna kakvim i čijim politikama, vrlo često i sa onim koje se kreiraju van BiH, a da funkcionisanje institucija sistema u BiH njima izgleda nije prioritetan zadatak.

Njih se jednostavno ne tiče sve lošija i politička i ekonomska situacija u zemlji i njih jednostavno ne interesuju niti cijene ulja niti brašna, niti da li uopšte običan čovjek može nabaviti ove proizvode. A čini mi se da bi ovo zapravo trebao biti njihov prioritet u radu!, zaključuje se u saopćenju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.