BiH
0

Komšić: 22. maj jedan od najznačajnijih datuma za BiH

FENA
Na prijemu u New Yorku organiziranom povodom 15 godina od prijema BiH u Ujedinjene narode, ambasador Nerkez Arifhodžić, prisutnima je pročitao govor člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji zbog bolesti nije doputovao na ovu svečanost.

U svom obraćanju Komšić je naglasio da 22. maj 1992. smatra jednim od najznačajnijih datuma u historiji bh. naroda.

"Tada je moja zemlja zaokružila svoj međunarodni identitet kao nezavisna, suverena i jedinstvena nakon demokratski provedenog referenduma, proglašenja nezavisnosti i međunarodnog priznavanja od većine suverenih država svijeta. U mislima sam i s našim prijateljima Republikom Hrvatskom i Republikom Slovenijom koje su istog dana primljene u Ujedinjene nacije, a s kojima nas povezuju bliska prošlost, sadašnjost i zajednička evropska budućnost".

Komšić je uime građana BiH i u svoje ime toplo zahvalio svim prijateljskim narodima i vladama tih zemalja, međunarodnim dužnosnicima, brojnim vladinim i nevladinim organizacijama, medijima i nadasve demokratskoj javnosti i milionima nepoznatih prijatelja koji su bili uz BiH u jednoj od najtežih faza u njenoj višestoljetnoj historiji.

Posebnu zahvalnost izrazio je za sve što je UN učinio i još čini za BiH.

"Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj su oduvijek zajedno živjeli narodi i ljudi koji imaju isto porijeklo, koji su u osnovi iz istog civilizacijskog i kulturnog kruga koji se samo u etničkom i religijskom smislu pluralno izražavaju, ali čine i vjekovima održavaju jedno multietničko, multikonfesionalno i multikulturalno društvo. Ovakvo društvo je ipak izdržalo probu historijskih izazova i zato je u mogućnosti da sada ponudi uznemirenom savremenom svijetu svoje iskustvo.

Odbijam, a i brojni su građani moje zemlje koji ne prihvataju nametanu tezu o sukobu civilizacija, jer naše iskustvo i pored svih historijskih drama, pokazuje da su suživot, tolerancija, život u miru i uz demokratiju i ljudska prava, trajne historijske kategorije bez kojih nema ni opstanka niti napretka na našoj planeti", riječi su Željka Komšića.

Komšić je podsjetio na nedavnu prošlost BiH, kada su se prelamale brojne sukobljene različitosti pogleda, prakse, brutalnosti i kompromisa, što je duboko uzdrmalo bh. društveno biće, ali ga nije, kako je naglasio, niti ga može izmijenuti u osnovi.

Sve što je dobro iz bosanskohercegovačkog iskustva može biti paradigma za bolje sutra svih i izvjesna brana protiv podjela, isključivosti i sukoba, uključivši i religiske i tzv. civilizacijske.

"Ovog mjeseca obilježavamo i Dan pobjede nad fašizmom, toj pošasti koja nažalost u izmijenjenoj formi i s drugim protagonistima pokazuje znakove postojanja. Želim podsjetiti da je OUN i formiran da bi se spriječilo ponovno povampirenje ovoga zla. S ponosom ističem da je moja zemlja bila u krugu onih koji su utemeljitelji ove univerzalne organizacije, da je antifašizam ostao sastavnom odrednicom našeg društvenog bića te da su i dalje snažna osjećanja solidarnosti s drugim antifašistima u svijetu i pored nastojanja određenih snaga u našoj regiji i drugdje da revidiraju prošlost. Radi toga i podvlačim značaj vrijednosti antifašizma kao predohrane svakom obliku diktature i totalitarizma", kazao je Komšić.

Dodao je da je BiH, koja je platila visoku cijenu da bi odbranila nezavisnost, među zemljama iskreno privrženim miru i onima koje se bore za mir i sigurnost da bi se mogle razvijati i napredovati. BiH zna da je budućnost u demokratiji i da je ona neostvariva bez ljudskih prava.

"Prije samo 15 godina svijet je slao svoje vojnike u našu zemlju kako bi nam pomogli u odbrani suvereniteta, uspostavi mira i stabilnosti. Danas BiH šalje svoje vojnike u mirovne misije širom svijeta jer osjeća i moralnu i druge obaveze da stečenim iskustvom doprinosi osiguranju mira i prosperiteta drugdje.

BiH je i dalje suočena s ozbiljnim izazovima zemlje u tranziciji, teškim ratnim naslijeđem, nedovršenom državnom i društvenom infrastrukturom, ozbiljnim ekonomskim zaostatkom, siromaštvom i naglašenim nacionalizmom koji ne doprinose ubrzanim reformama kako bi postala moderna i demokratska država. Moja zemlja je opredijeljena, većina građana to želi, a i ja se borim da BiH što prije postane članicom evroatlantskih integracija, istakao je Željko Komšić.

Ulazak u Evropsku uniju i NATO prioritet je naše vanjske politike, što je i najbolji način za uspostavu trajnog mira i stabilnosti, ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za čitav region jugoistočne Evrope.

Odgovornost političkih snaga koje obnašaju vlast u mojoj zemlji je velika za ozbiljan zastoj u reformama bez kojih nema iskoraka u evroatlantsku porodicu naroda. Želio bih vjerovati da će imati snage i znanja da što prije prevaziđemo postojeće stanje u interesu svih građana moje zemlje, susjednih država i općenito mira u Evropi. U suprotnom, posljedice su vrlo ozbiljne. Radi toga mislim da posao međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini još nije okončan te da nam je i dalje potrebna prijateljska i druga raznovrsna podrška na našem putu prema jasno definiranoj destinaciji", napisao je Komšić.

  • BiH je čvrsto opredijeljena da radi na ostvarivanju ciljeva zapisanih u Povelji svjetske organizacije UN i da pruži zasad skroman, a u budućnosti znatno veći doprinos građenju boljeg svijeta sutrašnjnice, kaže se u govoru Željka Komšića, člana

Predsjedništva BiH, pročitanom na prijemu u New Yorku, organiziranom povodom 15. godišnjice prijema BiH u Ujedinjene nacije.