NATO savez
0

Komšić 2. oktobra predaje zahtjev BiH za učlanjenje

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić 2. oktobra će u Bruxellesu zvanično predati zahtjev Bosne i Hercegovine za Akcioni plan za članstvo u NATO savez (MAP).

S tim u vezi je danas u Sarajevu održan i sastanak tokom kojeg je predsjedavajući Komšić komandantu NATO štaba u Sarajevu generalu Sabatu Erricou predao kopiju aplikacije koju će uručiti generalnom sekretaru NATO-a Andersu Foghu Rasmussenu, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

Čestitavši jednoglasnoj na odluci Predsjedništva BiH da formalno preda aplikaciju u Bruxelles, general Sabato Errico je naglasio kako to pokazuje jaku predanost BiH za pristup NATO savezu.

On je kazao kako članstvo u NATO savezu predstavlja kompletan paket, te da je BiH zadovoljila neke od uslova MAP-a, ali da postoji još niz zadataka koje treba ispuniti u budućnosti.

Naglasio je da je njihova obaveza pružiti podršku BiH NATO-u.

On je mišljenja da realizacija obaveza iz MAP-a nije samo zadatak i odgovornost Predsjedništva BiH, Ministarstva odbrane i Ministarstva vanjskih poslova BiH, već odgovornost svih ministarstava u BiH.

Komšić je ponovio da su strateški ciljevi BiH ulazak u NATO i Evropsku uniju i da tu nema nikakve dileme. Naglasivši da je BiH svjesna svih obaveza koje joj predstoje, on je naglasio da je BiH te obaveze spremna i izvršiti.

S tim u vezi je naglasio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se obaveze i izvrše.

"Iako postoje određene politike koje BiH pokušavaju prikazati kao neuspješnu zemlju, predaja Akcionog plana za članstvo u NATO jedna je od mjera uspješnosti BiH", ocijenio je Komšić i dodao da NATO prije svega znači sigurnost, ali i značajan politički moment koji znatno može doprinijeti ulasku BiH u Evropsku uniju.

Dodao je kako svako osporavanje puta BiH ka NATO-u i Evroskoj uniji otvara mogućnost za nestabilnost u regionu, te da je i iz tog razloga predaja bh. aplikacije za MAP izuzetno važna.

On je ujedno zahvalio komandantu NATO štaba generalu Sabatu Erricu na podršci i pomoći, te izrazio uvjerenje da će saradnja nakon predaje aplikacije biti još bliža.

General Sabato Errico izrazio je nadu da će ova aplikacija otvoriti novu eru i da će svi političari postati svjesni šta MAP zapravo znači, uz akcent kako vjeruje u mehanizme MAP-a.