Ibrahim Halvadžija
0

Kompromisom do početka školske godine

FENA
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Ibrahim Halvadžija vjeruje da će se između predstavnika vlasti i sindikata postići kompromis pred početak nove školske godine.

Halvadžija je u razgovoru za Fenu izjavio da nije korektno da najavljuje štrajkove u trenutku dok se vodi socijalni dijalog

  • Očekujemo da će vlade u svim kantonima shvatiti trenutak i opravdane zahtjeve sindikata. Zahtjevi su zaista realni. Mi ne tražimo ništa posebno, nego da iznađemo mogućnost da se ne diraju plate. O smanjivanju ostalih naknada možemo razgovarati - od toplog obroka, odgađanju regresa i drugog što je predviđeno kolektivnim ugovorima, odnosno da se to definira aneksima na postojeće kolektivne ugovore, rekao je on.

Naveo je da su u Kantonu Sarajevo u toku pregovori. Dogovoreno je da se pripreme razgovori s premijerom Besimom Mehmedićem i članovima Vlade KS-a. Zatim da se pristupi izradi aneksa na postojeće kolektivne ugovore na nivou Kantona Sarajevo te da se istovremeno vrše pripreme za rebalans kantonalnog budžeta koji će vjerovatno biti u oktobru, kao i pripreme za izradu budžeta za narednu godinu.

  • Očekujem da ćemo te poslove završiti i ne bi trebalo biti razloga da se odgađa nastava, iako ti aneksi još nisu doneseni, rekao je Halvadžija.

U Zeničko-dobojskom kantonu na posljednjim pregovorima je postignut sporazum, koji je dostavljen u sve škole na izjašnjavanje da bi članstvo sindikata moglo reći da li se slaže s tim dogovorom.

Halvadžija kaže da se suština dogovora kreće u pravcu koji je dogovoren Zakonom o uštedama u FBiH.

U Srednjobosanskom kantonu je kantonalnoj vladi dostavljena odluka u kojoj se najavljuje mogućnost odgađanja početka školske godine (koja u ovom kantonu počinje 7. septembra).

  • Naši zahtjevi su jasni. Prvi zahtjev je da se poštuje Zakon o osnovnom obrazovanju SBK-a, zatim da se priđe izradi aneksa na postojeći kolektivni ugovor i da se doslovno poštuje Zakon o uštedama koji je usvojio Parlament FBiH, rekao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Ibrahim Halvadžija.