Jerko Ivanković Lijanović
0

Kompromisno rješenje za staru deviznu štednju

FENA
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje čiji je predlagač poslanik Jerko Ivanković Lijanović.

Ivanković Lijanović je kazao za Fenu da je cilj predloženog zakona da se ispravi nepravda prema starim deviznim šetedišama, da se umjesto verifikacije stare devizne štednje i pretvaranja u državne papire, štedišama osigura isplata u novcu i da se taj rok skrati na pet godina "za koji period objektivno BiH može isplatiti sredstva starih deviznih štediša".

Prema njegovim riječima, ovaj zakon predviđa za BiH blažu varijantu od one koje su presude Međunarodnog suda pravde bile već kod nekih štediša.

„Mi u Narodnoj stranci Radom za boljitak smatramo da je ovo jedno kompromisno rješenje između štediša i države i da bi to moglo dovesti do jednog investicijskog ciklusa u ovoj ekonomskoj i finansijskoj krizi, jer štediše ako dobiju taj novac, on će ostati u BiH i bit će stavljen u funkciju“, kazao je Ivanković Lijanović.

Komentirajući činjenicu da nadležna parlamentarna komisija nije podržala predloženi zakon, rekao je da se, na žalost, nadležna komisija drži stava Vijeća ministara „koji ide u potpunosti u suprotnom smijeru i koji će proizvesti enormnu štetu za BiH, a i za štediše jer će štediše ići sa tužbama u Strazbur“.

„Već preko milijardu maraka vrijednosti ima tužbi i onda će te presude pasti na proračun BiH i u biti može čak cijela država doći u kolaps. Te presude su daleko sa većim iznosima nego što je ovaj zakon predvidio i praktično će BiH morati platiti daleko više novaca i plus sve sudske troškove koji će nastati“, kazao je on.

Upitan kakav ishod očekuje na sjednici Predstavničkog doma u srijedu, odgovorio je kako se nada da će biti razumijevanja za ovaj zakon „jer ovi ljudi čekaju već 18 godina na novac, na svoje vlasništvo“.

„Mislim da niko nema prava više da ih zavlači nego da se taj novac u nekom razumnom roku, a to je ovaj period od pet godina, isplati“, kazao je Ivanković Lijanović.