BiH
0

Kompromisni prijedlog Nike Lozančića za zakone o reformi policije

FENA
Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u proširenom sastavu utvrdio je dnevni red za sutrašnju sjednicu ovog doma i konstatirao da postoje dva službena zahtjeva za uvrštavanje u dnevni red po hitnom postupku dva zakona iz oblasti reforme policije.

Radi se o zahtjevima SNSD-a i Stranke za BiH, ali će se najvjerovatnije pojaviti i zahtjev zamjenika predsjedavajućeg ovog doma Nike Lozančića (HDZBiH), koji će sadržavati kompromisni prijedlog.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković je nakon sjednice izjavio da je prijedlog SNSD-a ustvari prijedlog zakona Vijeća ministara i sada se daje mogućnost da se nađe u parlamentu nakon što nije prošao komisijsku fazu.

Živković kaže da to što postoje različiti prijedlozi zakona ne znači da se ne može naći kompromis.

  • Uvijek sam za kompromis, naglasio je.

Zamjenik predsjedavajućeg Beriz Belkić je najavio da bi se u toku dana mogao pojaviti i treći zahtjev od HDZBiH, odnosno Nike Lozančića, a za to postoji poslovnička mogućnost.

Belkić je rekao da će sutra Predstavnički dom biti u prilici da se izjasni najprije o zahtjevima za razmatranje zakona po hitnoj proceduri i ovisno od odnosa prema ovim zahtjevima, stvari će se dalje razvijati.

Ukoliko raspoloženje Predstavničkog doma bude da se prihvati zahtjev da se zakoni o reformi policije razmatraju po hitnom postupku, parlament će biti u mogućnosti da se izjasni o zakonima. U suprotnom, naveo je Belkić, zakoni će ići u skraćenu ili redovnu proceduru, o čemu će se izjašnjavati predlagači.

Za prijedlog zakona Stranke za BiH, Belkić je rekao da je to tekst koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH korigiran amandmanom ove stranke na oba zakona u završnim i prijelaznim odredbama.

Niko Lozančić je pojasnio da su prijedlozi Stranke za BiH i SNSD-a udaljeni i da se ne može postići većina ni za jedan, što je njega motiviralo da napravi jedan kompromisni prijedlog da bi se približili stavovi i da se sutra ne propusti šansa za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom.

  • Ako je sutra propustimo, Bog dragi zna kada će nam se ponovo ukazati, istakao je Lozančić.

Njegov prijedlog još nije gotov, ali je Lozančić kazao da u njegovom prijedlogu nema ništa "čarobno".

  • Ovi prijedlozi koji su danas dostavljeni se međusobno razlikuju utoliko što je Stranka za BiH dopunila prijedlog Vijeća ministara BiH jednim amandmanom u oba zakona. Meni su oba prijedloga prihvatljiva, ne zato što su spektakularni nego zato što nam omogućavaju jedan pozitivan iskorak. Zato tragam za jednim prijedlogom koji bi mogao biti prihvatljiv i jednima i drugima, rekao je Lozančić.

Međutim, predstavnici SDA, SDP-a i SDS-a su ostali pri stavu da će biti protiv ovakvih zakona.

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Momčilo Novaković je izjavio da činjenica će se pred Predstavničkim domom pojaviti tri prijedloga vladajuće koalicije dovoljno govori o njihovoj "usaglašenosti", a za ovu stranku nije se izmijenilo ništa što bi je navelo da promijeni svoj stav.