BiH
0

Kompletirana komisija za izbor novih obilježja FBiH

FENA
Komisija koja treba da provede proceduru izbora likovnog rješenja za nova obilježja Federacije Bosne i Hercegovine kompletirana je danas imenovanjem njenih članova iz Doma naroda Federalnog parlamenta na sjednici ovog doma u Sarajevu. Nakon izbora tih članova, okončana je sjednica Doma.

Komisiji je preporučeno da ona ubuduće na svojim sjednicama bira predsjedavajućeg i to iz reda delegata ovog federalnog doma.

Ranije su njeni članovi imenovani iz Predstavničkog doma, Vlade FBiH i iz reda eksperata.

Razlog za formiranje Komisije je odluka Ustavnog suda BiH kojom je proglasio neustavnim dosadašnja entitetska obilježja u BiH.

Delegati Doma naroda danas su bez mnogo diskusija odbili izvještaj o proslogodišnjem radu Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK), a prihvatili izvještaj Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju FBiH za period juli 2005. - juni 2006.

Istovremeno je od Vlade zatraženo da za tri mjeseca dostavi Parlamentu informacije o svim privatizacijskim ugovorima postignutim putem Federalne agencije, stepenu njihovog izvršenja te mjerama koje su poduzimane u slučajevima kad ugovori nisu poštovani. Zatraženo je također da Vlada dostavi Parlamentu istovjetne informacije od kantonalnih agencija za privatizaciju.

Izaslanica u Domu naroda Elvira Abdić-Jelenović apelirala je prethodno da izvještaj o radu Federalne agencije za privatizaciju ne bude usvojen jer, prema njenim riječima, nisu vidljivi efekti od privatizacije. U tom kontekstu je spomenula više firmi iz Unsko-sanskog kantona, a među njima i "Agrokomerc".

Dom naroda danas nije prihvatio zakon o pomilovanju u FBiH, predložen od Stranke demokratske akcije.

Federacija nema zakon iz ove oblasti od septembra 2005., kada je visoki predstavnik za BiH suspendirao instituciju pomilovanja i naložio institucijama BiH da donesu zakon.