BiH
0

Kompjuterski gurui nominovani za dizajnerske nagrade

Klix.ba
Dizajneri popularne kompjuterske igrice, nakita, lustera i Apple kompjutera su nominovani za nagradu dizajnera godine. Ljudi koji su napravili igricu <i>Grand Theft Auto: Vice City</i>, koja se masovno kupuje i dobila je fenomenalne kritike, iako su je osuđivali zbog nasilja, su također među nominiranima. <b>Jonathan Ive</b>, glavni dizajner <i>Apple iMaca</i> i <i>iPoda</i> koji nosi nadimak <i>Armani of Apple</i> je također nominiran. Listu nominiranih završavaju dizajnerka nakita <b>Solange Azagury – Patrigde</b> i Holanđanin <b>Tord Boontje</b> koji je dizajnirao posebno izdanje lustera.

Nagradu dizajnera godine daje londonski Design Museum. Pobjednik će biti proglašen u junu i on dobiva 40 hiljada dolara. Jedan od članova žirija je modni guru Paul Smith koji kaže sljedeće: "Svi nominirani su veoma doprinijeli svijetu dizajna i njihov rad u 2002. godini je bio izvrstan."

Rockstar Games je kompanija koja je napravila Grand Theft Auto: Vice City, igricu za Playstation 2 u kojoj igrač postaje gangster iz Miamija. Od novembra 2002. godine je postala najprodavanija igrica u Velikoj Britaniji, ali je kritikovana zbog toga što u igrici glavni lik krade auta, unajmljuje prostitutke, krade policijska auta i ekstremno je nasilan.

Jonathan Ive je podpredsjednik Appleovog odjela za industrijski dizajn i za njega je rečeno da je napravio revoluciju u dizajnu kompjutera. New York Times za njega kaže da je "najutjecajniji dizajner kompjuterskog svijeta".

Tord Boontje, koji je dizajn studirao u Londonu, je nominiran za svoj cvijetni luster za draguljarsku kuću Swarovski.

Solange Azagury – Patridge je postala dizajnerka nakita nakon što je dizajnirala vlastiti zaručnički prsten i sada je direktor Boucherona.

gta: vice city – official site apple.com