Nisu povrijeđeni
2

Kompanija u kontaktu s otmičarima broda na kojem je Bosanac

Piše: M. N.
Švicarska kompanija Massoel Shipping stupila je u kontakt s otmičarima koji su prije šest dana oteli njihov teretni brod sa 12 članova posade, među kojima je i državljanin BiH. Detalji nisu saopćeni kako operacija spašavanja ne bi bila ugrožena.

Prema informacijama koje je dala kompanija, članovi posade su dobro i zajedno su. Porodice su redovno informisane o razvoju situacije, ali dogovoreno je da informacije neće biti dijeljene s javnosti radi sigurnosti otetih osoba.

U međuvremenu, nigerijske vlasti su saopćile kako rade na pronalasku broda Glarus i oslobađanju talaca. Direktor Agencije za pomorstvo i sigurnost (NIMASA) Dakuku Peterside kazao je kako agencija radi na tome da osigura njihovo bezuvjetno oslobađanje.

"Problem piratstva u Gvinejskom zaljevu je izazov o kojem smo upoznati i odlučni smo da se borimo s tim. Imamo nultu toleranciju prema ovom problemu", rekao je.

Teretni brod na kojem se nalaze državljani BiH, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Filipina otet je u subotu na 45 nautičkih milja od obale Nigerije. Prevozio je pšenicu.

Identitet otetih osoba nije saopćen javnosti radi njihove sigurnosti.