BiH
55

Kompanija MG Mind na crnoj listi Svjetske banke, a dobija milionske poslove od Vlade RS

Piše: G. D.
Kompanija MG Mind iz Mrkonjić Grada, koja je u posljednjih nekoliko godina dobila milionske poslove u RS, nalazi se na crnoj listi Svjetske banke od 14. augusta 2012. godine.

Najveća svjetska finansijska ustanova stavila je MG Mind na crnu listu do augusta naredne godine zbog sumnje u prevaru i korupciju. Vlasnik MG Minda je tajkun Mladen Milanović Kaja, a još jedna njegova firma nalazi se na ovoj listi – Mrkonjićputevi.

Milanovićeve firme su u nekoliko pravosnažnih presuda Suda BiH navedene kao subjekti preko kojih se prao novac, ali njihov vlasnik nikada nije odgovarao. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo utvrdili su u aprilu 2012. godine da je MG Mind prema presudama Suda BiH preko dvije firme oprao ukupno 6 miliona KM.

Presudom iz aprila 2011. godine navodi se da je MG Mind od juna do septembra 2005. godine fiktivno prodao Metaloradu iz Brčkog robu u vrijednosti 5,6 miliona KM i tako izbjegao plaćanje više od 800.000 KM poreza. Vlasnici Metalorada Alan Kamberović i Haska Klopić su osuđeni na po tri i po godine zatvora za pranje novca, dok Mladen Milanović, osnivač i direktor MG Minda, nikada nije odgovarao za utaju poreza.

MG Mind se pominje i u presudi Vujadinu i Aleksandru Savanoviću, koji su u novembru 2008. osuđeni na dvije godine i četiri mjeseca zavora zbog pranja novca preko banjalučke firme Krajina Co.

MG Mind i Mrkonjićputevi su na crnu listu Svjetske banke došli zbog sumnji u prevaru i korupciju. Nakon Svjetske, na crne liste su ih stavili i Azijska razvojna banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Inter-američka banka za razvoj i Afrička razvojna banka.

Svjetska banka je radila monitoring kreditne linije 3954, odnosno projekata koji se odnose na MG Mind i Mrkonjićputevi i njihovog vlasnika Mladena Milanovića i utvrdila je da su oni učestvovali u "zavjereničkim aktivnostima, protivnim procedurama i praksama Svjetske banke“.

Zavjereničke aktivnosti odnose se na učestvovanje u dva tendera koje je raspisala Svjetska banka u vezi sa izvođenjem građevinskih radova, a "s ciljem namještanja vještačkih tenderskih cijena pri nivoima koji nisu u skladu s tržišnim“.

Ali, presude Suda BiH i crna lista Svjetske banke ne znače ništa, barem u BiH. Tako je, na primjer, Poreska uprava RS u oktobru 2013. godine kupila poslovni prostor za područni centar u Doboju upravo od MG Minda. Poreska uprava je taj prostor, koji ima 891,77 kvadratnih metara, platila 2.247.841 KM.

Vlada RS je prošle godine potpisala dva ugovora sa MG Mindom, u okviru projekta hitne pomoći i zaštite od poplava, koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke u iznosu od 55 miliona eura (faza 1) i 19 miliona eura (faza 2). Prvi ugovor sa MG Mindom potpisan je 16. juna prošle godine, a podrazumijevao je nadogradnju i čišćenje kanala u Bosanskoj Dubici za šest projekata i vrijedan je 3.053.655,48 eura.

Drugi ugovor potpisan je istog dana i odnosi se na čišćenje glavnih lateralnih kanala i popravak drvenog mosta u Srpcu i Bosanskom Brodu. Vrijednost ovih radova je 1.896.521,53 eura, što znači da je MG Mind na dva posla zaradio 4.950.177,01 eura, što je najveći iznos koji je dobio neki izvođač radova u ovom projektu. Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, MG Mind je od 29. augusta 2011. godine do 29. novembra 2014. godine potpisao 63 ugovora sa 15 preduzeća u vrijednosti od 35.192.059 KM.