Tvrde da su pouzdani
0

Kompanija Kasperksy negirala povezanost sa vladom Ruske Federacije

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iz kompanije Kaspersky reagovali su na tekst objavljen na portalu Klix.ba "Vijeće ministara BiH će koristiti antivirus ruske kompanije Kaspersky koja je na Zapadu nepoželjna", sa tvrdnjama da nemaju veza sa vladom Rusije.
Iz kompanije Kaspersky su naveli da se radi o privatnoj globalnoj kompanija iz oblasti sajberbezbjednosti, čiji holding je registrovan u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koja ni na koji javni ili tajni način nije vlasnički ni organizaciono povezana ni sa Ruskom niti bilo kojom drugom vladom ili njihovim tijelima i organizacijama.

"Tokom više od 25 godina svog poslovanja na globalnom tržištu, kvalitet, bezbjednost i pouzdanost proizvoda kompanije Kaspersky nikada nije dovedena u pitanje bilo kakvim argumentom ili dokazom iako je često, posebno u vremenima povišenih geopolitičkih tenzija, bilo pokušaja da se to uradi," poručili su iz Kasperskyog.

Kako tvrde više puta je zvanično opovrgnuto postojanje bilo kakvih razloga za zabrinutost u vezi sa proizvodima kompanije Kaspersky, među kojima je i zvanična potvrda tadašnjeg komesara Evropske Komisije, Marije Gabriel, iz aprila 2019. godine, da Evropska Komisija ne posjeduje bilo kakve dokaze koji bi bili razlozi za zabrinutost pri korišćenje proizvoda i usluga kompanije Kaspersky koja se može naći na sajtu Evropskog Parlamenta:

"Nikakvih novih argumenata u međuvremenu nije bilo, osim što se geopolitička klima promijenila i donijela novi talas nepovjerenja i političkih prestrojavanja, koja nemaju ništa sa djelatnošću, praksom, pouzdanošću ili kvalitetom rada kompanije Kaspersky, ali utiču na njeno poslovanje", tvrde iz kompanije.

Navode da je kompanija Kaspersky transparentnost, profesionalnost i pouzdanost svojih praksi dokazala nebrojeno puta, posebno kroz GTI inicijativu (Global Transparency Initiative) tokom koje je, između ostalog, još 2018 godine infrastruktura u kojoj se obrađuju podaci korisnika, izmještena u Švajcarsku. Od tada, maliciozni i sumnjivi fajlovi koje korisnici Kaspersky proizvoda širom Evrope dobrovoljno dijele sa nama, obrađuju se u dva data centra u Cirihu. Ovi data centri se održavaju po najvišim svjetskim standardima industrije, kako bi se osigurao najviši nivo njihove bezbjednosti.

"Bezbjednost i integritet naših servisa i inženjerskih praksi potvrđeni su od nezavisnih autoriteta i njihovih procjena: kroz SOC 2 Audit analizu koju je izvšio auditor iz "Big Four" grupe, i kroz nedavno izvršenu re-sertifikaciju ISO 27001 od strane TÜV Austria", kažu iz kompanije.

Ističu da je Kaspersky kompanija koja postavlja standarde industrije kada je riječ o digitalnom povjerenju i transparentnosti. Naši korisnici mogu da izvrše besplatni tehnički i sveobuhvatni pregled naših rješenja u jednom od 8 Centara Transparentnosti širom svijeta, između ostalog i da izvrše pregled naše dokumentacije razvoja softvera, što uključuje i analizu prijetnji (threat analysis), analizu bezbjednosti (secure review) kao i primjenu bezbjednosnih testnih procesa (application security testing processes).

"Također, u ovim centrima, može se izvršiti pregled izvornog koda naših vodećih rješenja, što uključuje Kaspersky Internet Security (KIS), kao i pomenutog Kaspersky Endpoint Security for Business (KESB) ili Kaspersky Security Center (KSC) kontrolne konzole za proizvode za velike kompanije", naveli su iz kompanije.