Uprkos sankcijama
41

Kompanija iz Gabona isporučila Rusiji dijelove za avione u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara

S. M.
Kompanija sa sjedištem u zapadnoafričkoj državi Gabonu izvezla je u Rusiju dijelove za avione u vrijednosti od skoro 1,5 milijardi dolara prošle godine uprkos zapadnim sankcijama, prenosi The Moscow Times.

Od skoro dvije milijarde dolara vrijednih dijelova za avione izvezenih u Rusiju 2023. godine, kompanija Ter Assala Parts, registrovana u Gabonu, izvezla je dijelove u vrijednosti 1,48 milijardi dolara, što je čini najvećim pojedinačnim dobavljačem u toj godini.

Nakon Gabona, najveći izvoznici dijelova za avione u Rusiju bili su Tajland, sa više od 200 miliona dolara izvezenih delova, i Ujedinjeni Arapski Emirati, sa više od 160 miliona dolara.

The Moscow Times je istakao da je Ter Assala Parts vjerovatno lažna kompanija registrovana u drugoj zemlji koja posluje preko Gabona.

Ekonomista Igor Lipsitz opisao je trgovinu kao "komplikovanu kriminalnu šemu" koja može uključivati ​​visoke ruske i gabonske zvaničnike.

Izvoz dijelova za avione iz Gabona u Rusiju počeo je u avgustu 2023., istog mjeseca kada su vojni oficiri pokrenuli državni udar protiv bivšeg predsjednika Alija Bonga Ondimbe i pali u nemilost zapadnih vlada.

Pored maski za kiseonik, polovnih kompjutera, sistema za upozorenje na sudar i mjerenja nivoa goriva, izvezena roba iz Gabona u Rusiju uključivala je i 15 polovnih motora američke proizvodnje za avione Boeing-737 i Airbus A320/A321 u vrijednosti od više od 58 miliona dolara.

Ruski aviosektor bio je među najugroženijim zapadnim sankcijama i ekonomskim posljedicama invazije Ukrajine, koja je krajem februara ušla u svoju treću godinu.