Farmacija na Drini
711

Komora magistara farmacije u Goraždu na udaru zbog ukazivanja na nezakonitosti

Klix.ba
Panorama Goražda
Panorama Goražda
Komora magistara farmacije BPK Goražde već sedmu godinu vodi pravnu bitku u vezi s nezakonito osnovanom apotekom "Diva Medica" Goražde. Slučaj je završio na Vrhovnom sudu FBiH, a rad komore koja osporava rješenje "Diva Medici" zainteresovao je i zastupnike u Skupštini BPK Goražde.

Tako je poslaničko pitanje Suada Došle (SDP), koji je tražio detaljne podatke o članovima upravljačkih struktura i radu komore od osnivanja do danas, kao i nadzoru nad radom komore u smislu njenog zakonitog rada i funkcionisanja, bilo okidač da se u javnosti oglasi i ovlaštena zastupnica Komore magistara farmacije BPK Goražde advokatica Elmedina Bojičić.

"Krajnje je vrijeme da se ova priča iznese u javnost, jer predstavlja cjelovitu sliku našeg urušenog administrativno-pravnog sistema i možda ćemo uključenjem javnosti konačno dobiti transparentnost rada svih involviranih organa. Komora je jedino kriva jer nije postupala protivno propisima, i drznula se da istraje u postupku dokazivanja nezakonitog postupanja, jer na to, izgleda, svi moramo da zažmirimo", ističe Bojičić.

A priča je počela prije nepunih sedam godina, kada je Kantonalna komora magistara farmacije, jedina nadležna za Mišljenja o opravdanosti osnivanja apoteke, utvrdila da "Diva Medica" ne ispunjava uslove cestovne udaljenosti od drugih apoteka, kao ni uslove kvadrature prostora. Prema važećem pravilniku, cestovna udaljenost između dvije apoteke ne može biti manja od 400 m, a apoteka mora osigurati površinu radnog prostora od najmanje 65 kvadratnih metara.

I pored toga apoteka je osnovana, jer su uspjeli pribaviti mišljenje Federalne komore koja za to nije nadležna. Godine 2015. Kantonalno ministarstvo donosi nezakonito rješenje i odobrava rad apoteci, a Komora magistara farmacije pokreće sudski spor.

Sudski sporovi trajali su punih šest godina, da bi u konačnici presudom Vrhovnog suda Federacije BIH postupak bio ponovo vraćen nadležnom ministarstvu. I dok se na rješenje ministarstva čekalo više od godinu i po, istovremeno se krenulo u osporavanje legitimiteta kantonalne komore.

"Ministarstvo je trebalo postupiti u roku od 15 dana, međutim nije postupalo godinu i osam mjeseci. U međuvremenu je zajedno s Federalnom komorom magistara farmacije pokušalo nezakonito obrisati Komoru magistara BPK Goražde iz registra poslovnih subjekata Općinskog suda u Goraždu, za što nije postojao nijedan zakonski osnov. Ovo je bio samo još jedan u nizu pokušaja da se ova komora uništi, jer insistira na primjeni zakona i kao takva je apsolutno nepoželjna u Goraždu", tvrdi Bojičić.

Aktuelni ministar zdravstva Eniz Halilović(SDA) pojašnjava da je, zatičuči predmet iz mandata prethodnih ministara, čiji spor traje od 2015. godine, u cilju da nijedna strana ne bude oštećena, uslijedila provjera rada komore o kojoj u tom periodu nije imao podatke, a brisanje je zatraženo jer im sjedište nije bilo na upisanoj adresi. Procedura je time usložnjena, ali i "otegnuta" mjesecima.

"Mi nismo željeli donijeti pogrešno rješenje, i oštetiti bilo koju stranu. Kad je Sud odbio naš zahtjev za brisanje iz sudskog registra formirali smo komisiju koja je utvrdila činjenično stanje i u konačnici smo postupili po presudi Vrhovnog suda FBiH. S obzirom na to da je to izazvalo različite reakcije, odgovorno tvrdim da nijednog momenta nikakvu vrstu pritiska ja lično nisam imao od članova komore", kaže Halilović.

Halilović je također potvrdio da je rješnje kojim se utvrđuje da apoteka "Diva Medica" ne ispunjava uslove prostora, opreme i kadra za rad u privatnoj praksi doneseno tek nakon što je kod Kantonalnog suda u Goraždu pokrenut disciplinski postupak protiv ministarstva. Potvrdio je također da je zbog žalbe "Diva Medice" predmet trenutno kod federalnog ministarstva, koje je drugostepeni organ.

"Apoteka i dalje nesmetano radi, ali se zato pokušava na sve moguće načine oduzeti legitimitet nadležnoj komori", tvrdi Bojičić, ističući da se to desilo i na posljednjoj sjednici Parlamenta BPK.

Podaci o komori, koje su zatražili zastupnici, sadrže i zapisnik Komisije za nadzor nad poslovanjem Komore magistara farmacije BPK Goražde od 3. juna 2021. godine, gdje su sadržani svi odgovori na postavljena zastupnička pitanja, osim ličnih podataka osnivača i članova, koji se shodno članu 4. Zakona o zaštiti ličnih podataka obrađuju samo u mjeri i obimu koji je neophodan da bi se ispunila određena svrha.

Advokatica Elmedina Bojičić pozvala je zastupnike u Skupštini BPK Goražde da se zapitaju kako je moguće da poslovni subjekt kojem je utvrđeno da ne ispunjava uslov za obavljanje djelatnosti, i dalje neometano radi, i kako nadležne inspekcije i druga tijela ne postupe po rješenju.

"Kako je moguće da se od svih gorućih pitanja u Goraždu, u kojem, rekla bih, ništa nije kako treba, vi preispitujete rad Komore magistara farmacije, koja je strukovno udruženje i koja se osniva radi očuvanja i zaštite interesa profesije? Imajući u vidu da je zastupnik Došlo u svom izlaganju naveo da bi imao puno toga saopštiti javnosti, od famoznih putovanja, nagrada... insistiram da javno saopšti sve informacije koje posjeduje, jer ovakvom konstatacijom insinuira na nezakonite radnje komore", ističe Bojičić.

Komora magistara farmacije BPK Goražde, tvrdi ona, u cijelosti postupa u skladu sa zakonima i primjenjivim propisima, i stiče se utisak da je upravo zbog toga nepoželjna u Goraždu. Tvrdi kako je riječ o klasičnom pokušaju legaliziranja nezakonitog rada apoteke "Diva Medica", ali i da bilo kakvi pritisci komoru neće prisiliti na nezakonito postupanje.

"Činjenicu da apoteka 'Diva Medica' Goražde ne ispunjava uslove za obavljanje apotekarske djelatnosti, a da je i dalje obavlja, nećete opravdati insinuiranjem na nezakonite radnje Komore magistara farmacije BPK Goražde", zaključuje Bojičić.