BiH
0

Komitet za ljudska prava UN-a ispitivat će stanje u BiH

FENA
Komitet za ljudska prava Ujedinjenih naroda ispitivat će Bosnu i Hercegovinu o stanju ljudskih prava u zemlji.

Kako je saopćeno danas, Švicarska organizacija protiv nekažnjivosti (TRIAL), sedam udruženja porodica nestalih osoba, pet udruženja koja rade sa ženama žrtavama silovanja ili drugih oblika seksualnog nasilja iz rata i četiri udruženja ili saveza udruženja bivših logoraša podnijeli su izvještaj Komitetu za ljudska prava Ujedinjenih naroda da bi reagirali na drugi periodični izvještaj o provedbi Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima koji je Bosna i Hercegovina predstavila 17. novembra 2010.

Na 104. sjednici u New Yorku u martu naredne godine, posebna radna grupa Komiteta će proučiti periodični izvještaj države, zajedno s informacijama koje su s Komitetom podijelili TRIAL i partnerska udruženja, te formulirati "listu pitanja " koja smatraju potrebnima, i u vezi s tim zatražiti dodatne informacije i objašnjenja od BiH.

"U našem izvještaju izdvajamo veliki broj pitanja o kojima država nije sveobuhvatno obavijestila Komitet za ljudska prava", kaže Lejla Mamut, TRIAL-ova koordinatorica za ljudska prava u Sarajevu.

"Naravno, mi smatramo da su te teme ključne u smislu pune provedbe međunarodnih obaveza BiH i stoga pozivamo Komitet da uključiti specifična pitanja, posebno ona koja se odnose na situaciju porodica nestalih osoba, bivših logoraša i žrtava seksualnog nasilja iz rata, u listu pitanja koja će biti dostavljena BiH", dodala je.

Nakon ovoga BiH će biti dato nekoliko mjeseci da bi formulirala svoje odgovore na pitanja iznesena od Komiteta. Između oktobra i novembra 2012. godine, Komitet će analizirati odgovore i usvojiti zaključna razmatranja i relevantne preporuke.