Pranje novca
0

Komitet Moneyval: Počela obuka odgovornih u institucijama BiH za 5. krug uzajamne evaluacije

D. Be.
U okviru pripreme za 5. krug uzajamne evaluacije država članica komiteta MONEYVAL u organizaciji Ministarstva pravde BiH i delegacije BiH pri komitetu MONEYVAL u periodu 27. i 28. oktobra 2022. godine u Sarajevu održava se stručno usavršavanje i obuka odgovornih lica u Institucijama BiH iz oblasti sprečavanja pranja novca, finansiranja terorizma, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Cilj obuke je priprema odgovornih lica za proces uzajamne evaluacije Bosne i Hercegovine koji je planiran za mjesec maj 2022.godine.

Prigodnim govorom prisutnim se na otvaranju obratila predsjedavajuća komiteta MONEYVAL Elžbjeta Frankuv Jaškljevič koja je pozdravila dosadašanje aktivnosti delegacije Bosne i Hercegovine pri komitetu i podsjetila na važnost usklađivanja pravnog okvira u Bosni i Hercegovini sa najvišim evropskim standardima. Sekretar komiteta Igor Nebajev, pristune je upoznao sa prinicipima obuke, planiranim aktivnostima i očekivanim rezultatima.

Zamjenik ministra Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i šef delegacije Bosne i Hercegovine pri komitetu MONEYVAL, Nezir Pivić, zahvalio je komitetu na podršci reformskim procesima u Bosni i Hercegovini i istaknuo važnost održavanja obuke koja za cilj ima pripremu za proces uzajamne evaluacije i jačanje kapaciteta države Bosne i Hercegovine za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma, organizovanog kriminala i korupcije.

Bosna i Hercegovina je na 60.plenarnoj sjednici komiteta MONEYVAL koja je održana od 14 do 19.septembra 2020.godine stekla povjerenje komiteta, skinuta je sa liste rizičnih država u smislu pranja novca i finisaniranja terorizima, te je oslobođena obaveze izvještavanja o usklađenosti sa standardima u ovoj oblasti sve do 2023.godine i novog kruga uzajamne evaluacije radi kojeg se predmetna obuka i provodi.