BiH
0

Komisijska farsa: Pitanje izbora novih simbola FBiH otvoreno do daljnjeg

FENA
U Federaciji BiH još je otvoreno pitanje ustanovljavanja novih entitetskih simbola, pokrenuto nakon odluke Ustavnog suda BiH da su dosadašnji simboli oba bh. entiteta neustavni. Nažalost, od novih simbola još uvijek nema ništa, jer ni danas nije izabran predsjednik parlametarne komisije.

Iako su i Predstavnički dom i Dom naroda Federalnog parlamenta odobrili odluku o imenovanju članova zajedničke parlamentarne komisije koja treba da provede proceduru izbora likovnog rješenja za novi izgled simbola - grba i zastave FBiH, još je sporno pitanje imenovanja predsjednika te komisije.

Naime, Predstavnički dom je donio odluku da predsjednik bude federalni poslanik bosnjačke nacionalnosti Ismet Osmanović, ali na današnjoj sjednici ovog Doma u Sarajevu predsjedavajući Safet Softić saopćio je da to nije odobrio i Dom naroda.

Taj drugi Dom je zatražio da predsjednik bude pripadnik hrvatskog naroda i odluka se razlikuje samo u ovom dijelu jer je imenovanje ostalih članova komisije usuglašeno.

Kao izlaz iz ovakve situacije, Safet Softić je danas predložio, a većina poslanika u Predstavničkom domu prihvatila, da dio odluke koji se odnosi na imenovanje Ismeta Osmanovića bude povučen, a da članovi zajedničke komisije oba doma dogovore između sebe ko će biti njen predsjednik.

Pošto je na ovaj način ipak riječ o novom tekstu odluke, o njemu se ponovno moraju izjasniti i Predstavnički dom i Dom naroda, ali to je jedini mogući put za brže rješavanje ovog pitanja, obrazložio je Safet Softić.

On lično preuzeo je obavezu da o svemu pregovara s čelništvom Doma naroda.

Ismet Osmanović, pak, glasao je za brisanje iz odluke člana koji se odnosi na njegovo ime i ustvrdio da je pitanje izbora predsjednika komisije zakomplicirano zbog nečijih ličnih interesa, a ne nacionalnih.

Nije želio kazati na čije personalne interese misli.