BiH
1

Komisiji za nacionalne spomenike uručena nagrada "Europa Nostra"

SRNA
Amra Hadžimuhamedović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Amra Hadžimuhamedović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH obilježila je večeras deset godina rada, tokom kojih je aktivno učestvovala u rekonstrukciji i obnovi mnogih kulturno-istorijskih spomenika i vjerskih objekata u BiH, koji su porušeni tokom proteklog rata.

Na svečanosti u prostorijama Zemaljskog muzeja kojoj su prisustvovale mnoge zvanice iz javnog društvenog života u BiH, potpredsjednik Evropske kulturne organizacije "Europa Nostra" John Sell uručio je Komisiji nagradu Evropske unije za zaštitu kulturnog nasljeđa "Evropa Nostra - 2010" koja joj je dodijeljena u kategoriji - Predanost u radu.

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade žiri "Europa Nostre" naveo je da BiH može biti primjer cijeloj Evropi u očuvanju jedinstva različitosti.

Nagradu je u ime Komisije primio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je u obraćanju prisutnim, rekao da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH svojim predanim radom pokazala da je i u teškim okolnostima moguće graditi budućnost u BiH.

Predsjednica Komisije Amra Hadžimuhamedović istakla je da cilj rada i postojanja Komisije održanje kulturnih različitosti u BiH koje predstavljaju baštinu cijelog čovječanstva.

Prisutnim gostima obratio se i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je rekao da se ne smije dozvoliti propadanje mnogih institucija u BiH čiji je posao očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa, a koje se trenutno nalaze pred zatvaranjem.

Inzko je naglasio da je očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa od suštinskog značaja za trajni mir u BiH.