Dom naroda
112

Komisija: Zakon o prestanku mandata VSTV-a nije u skladu sa Ustavom BiH

I. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine smatra da Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu nije u skladu sa Ustavom BiH.

Na 6. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas nije utvrđena usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Kako se navodi u saopćenju, članovi Ustavnopravne komisije nisu prihvatili ni principe ovog Prijedloga zakona.

Protiv ovog zakonskog prijedloga glasali su delegati SNSD-a Sredoje Nović i Lazar Prodanović i HDZ-a Bariša Čolak i Lidija Bradara, dok su ga podržali delegati bošnjačkog naroda Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz SDA.

Također, Ustavnopravna komisija odgodila je raspravu o usaglašenosti sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Od predlagača je zatraženo da do naredne sjednice Ustavnopravne komisije dostavi ispravljene utvrđene nedostatke u ovom Prijedlogu zakona.

Radi odsustva predlagača, odgođena je rasprava i o usaglašenosti sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.