Privredni kriminal
10

Komisija za vrijednosne papire podnijela prijavu protiv svog člana, sumnja se da je oštetio fondove

V. K.
Komisija za vrijednosne papire FBiH saopćila je kako je nastavila aktivnosti koje se tiču borbe protiv privrednog kriminala te da je podnijela krivičnu prijavu protiv člana Komisije.
Kako je javnost obaviještena u aprilu ove godine, Komisija je na osnovu obavljenog nadzora postupanja u vezi sa prometovanjem dionicama društva GP ŽGP Sarajevo, provedenim kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa promjenom vlasničke i upravljačke strukture društva i spornim transakcijama nekretninama.

Kako su naglasili, utvrđene su brojne nezakonitosti te su nadležnom tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv M.S. iz Sarajeva kao organizatora grupe za vršenje krivičnih djela, te još 42 lica iz BiH, Hrvatske i Slovenije, te protiv pravnih lica (dioničkih društava, društava s ograničenom odgovornosti, društava za upravljanje fondovima i brokerske kuće) iz šest evropskih država, zbog postojanja osnova sumnje u vršenje različitih krivičnih djela iz Krivičnog zakona BiH i Krivičnog zakona Federacije BiH.

"Utvrđujući sve okolnosti ovog eklatantnog primjera kriminala na tržištu vrijednosnih papira Federacije BiH, Komisija je također konstatovala da je jedan od članova Komisije nesavjesno postupao u okviru vršenja svojih dužnosti člana Komisije, pa je nastupila imovinska šteta za investicijske fondove koja prelazi iznos od 10.000 KM, te da je iskorištavanjem svog službenog položaja prekoračio granice svoje službene ovlasti, te tako pribavio drugima imovinsku korist koja prelazi iznos od 50.000 KM, odnosno pričinio štetu investicijskim fondovima", saopćeno je.

Zbog toga, podnijeta je prijava i protiv člana Komisije.

"Shodno tome, Komisija je protiv člana Komisije inicijala M.Ž. nadležnom tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja sumnje da je, kao član navedene grupe za činjenje krivičnih djela, počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav. 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, krivično djelo iz člana 387. stav 2. a u vezi sa stavom 1. KZFBiH (nesavjestan rad u službi), te krivično djelo iz člana 349. stav 2. KZFBiH (Sprečavanje dokazivanja), krivično djelo Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358. KZFBiH, a u vezi sa krivičnim djelom Organizovani kriminal iz člana 250. KZ BiH", pojašnjavaju u saopćenju.

Kao i u slučaju izvještaja o počinjenim krivičnim djelima dostavljenim nadležnim organima u aprilu 2023. godine, Komisija je uz navedene akte dostavila i brojne prateće dokaze, te stoji na raspolaganju pravosudnim i drugim organima u državi i entitetu, kako bi aktivnosti Komisije na otkrivanju i procesuiranju počinilaca krivičnih djela rezultirale izricanjem pravomoćnih presuda protiv lica za koja se dokaže da su počinila krivična djela.

Komisija nastavlja s redovnim i vanrednim nadzorom svih učesnika na tržištu kapitala kako bi djelovala preventivno i spriječila nezakonite aktivnosti. O rezultatima svojih napora Komisija će i dalje blagovremeno izvještavati javnost", navedeno je iz Komisije za vrijednosne papire FBiH.