Iznenadna odluka
67

Komisija za usaglašavanje boračkog zakona će zasjedati u Mostaru, a ne u Sarajevu

D. Be.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Sjednica Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH bit će održana u Mostaru od 14 sati, a ne u Sarajevu kako je bilo najavljeno.

Iako je prema prvim informacijama sjednica trebala biti održana u zgradi Parlamenta FBiH u Sarajevu, jutros je došlo do promjene lokacije.

Kako su za Klix.ba kazali neki od članova Komisije, ovo predstavlja svojevrstan skandal s obzirom na to da se prvi put dešava da neka od komisija federalnog parlamenta zasjeda van zgrade ove institucije.

Isto je javno poručio i član Komisije Predrag Kojović koji je najavio da se neće pojaviti na sjednici u zgradi Vlade FBiH u Mostaru.

"Parlament FBiH i njegova radna tijela zasjedaju u Sarajevu, kaže poslovnik. Komisija koja radi na zakonu o borcima je telefonskim pozivom od prije pola sata na zahtjev predsjedavajućeg zakazana u Mostaru. Time je samo nastavljen niz poteza kojima se krše poslovničke odredbe koje regulišu rad ove komisije. Odbijam da prisustvujem jer mi isuviše liči na skrivanje i bježanje. Skrivati se? Od boraca? Ja to neću", kazao je Kojović.

Kako saznajemo, predstavnici nekih boračkih udruženja krenuli su prema Mostaru.

Od ishoda sjednice zavisi da li će bivši vojnici Armije BiH i HVO-a ponovo početi proteste i blokade puteva FBiH. Današnja sjednica je bila jedan od uslova da demobilisani borci prekinu blokadu puteva i proteste koje su organizovali u ponedjeljak, 6. augusta. Oni su prihvatili da sjednica bude održana danas jer su njihovi predstavnici, koji su bili ispred federalnog Parlamenta u Sarajevu, izjavili da imaju obećanje o postizanju saglasnosti različitih tekstova zakona.

Do novih problema u vezi sa Zakonom o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica došlo je zbog toga što je Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Zakona o demobilisanim borcima usvojila amandman kojim se definiše način računanja boračkog dodatka.

Problem je nastao jer taj amandman nije usvojen ni u jednom domu te zato što je zahtjeve demobilisanih pripadnika Armije RBiH i HVO-a komisija prihvatila, što je izazvalo pravnu konfuziju.