BiH
0

Komisija za simbole FBiH treba da bude kompletirana 12. jula

FENA
Komisija zadužena za proceduru izbora likovnog rješenja za nove simbole Federacije Bosne i Hercegovine treba da bude kompletirana 12. jula imenovanjem njenih članova iz Doma naroda Federalnog parlamenta na sjednici tog doma u Sarajevu, potvrdio je danas Agenciji FENA predsjedavajući Doma naroda Stjepan Krešić.

On smatra da će konkurs za izbor novih federalnih obilježja biti u proceduri do kraja jula.

Članovi komisije, osim pojedinaca iz Doma naroda, određeni su iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a čine je i članovi iz Federalne vlade i eksperti.

Formirana je zato što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim simbole Federacije BiH - grb i zastavu. Istovremeno je ocijenio da su neustavni grb i himna kao simboli drugog bosanskohercegovačkog entiteta, Republike Srpske, gdje je formirana Komisija koja treba da utvrdi rješenje novog entitetskog grba i himne.

Danas su poslanici Narodne skupštine RS-a produžili do 30. septembra mandat toj komisiji.

Rok joj ističe 30. juna, ali se ispostavilo da do tada ne može završiti predviđene zadatke. Sudeći prema informacijama iz ovog entiteta, imat će pune ruke posla jer je na javni konkurs za izradu novog rješenja grba RS-a pristiglo dosad 320 prijedloga.

Jučer je Federalni parlament u Sarajevu novim zakonom izmijenio dosadašnji zakonski tekst o pečatu FBiH zato što je u sredini pečata bio ugraviran grb FBiH proglašen neustavnim od državnog Ustavnog suda.

Izmijenjenim zakonom je propisano da dosadašnji federalni pečati pretrpe tehničku intervenciju tako što će grb na njima biti prekriven i ostavljen vidljivim samo slovni dio te da takvi važe kao prijelazno rješenje do ustanovljavanja novih federalnih simbola. Istovremeno je Parlament odlučio da na budućim novim federalnim pečatima slovni dio bude ispisan latinicom i ćirilicom. Time je uvažen prijedlog poslanika u federalnom Predstavničkom domu Dragana Bauka koji je tražio da pečat FBiH ubuduće ne sadrži samo latinični natpis.