BiH
154

Komisija za sigurnost Skupštine KS: Utvrđeni ozbiljni propusti u predmetu Dženan Memić

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
Elvedin Okerić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Komisije za sigurnost KS Elvedin Okerić podnio je Skupštini KS izvještaj o slučaju Dženan Memić, koji je sačinilo ad hoc tijelo komisije.

Okerić je kazao kako je Kriminalistička policija u ponedjeljak navečer ušla u prostorije komisije i željela oduzeti izvještaj. Okerić je kazao kako želi ukazati na nezakonito djelovanje Tužilaštva KS te da se na članove komisije vrši neviđeni pritisak.

Podsjetio je da j na sjednici, koja je održana 24. januara, a kojoj je prisustvovala i glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, dogovoreno da se detalji iz izvještaja ad hoc tijela neće iznositi u javnost prije sjednice Skupštine KS na kojoj će taj izvještaj biti prezentovan, a zbog osjetljivosti teme.

"Dva dana nakon sjednice, 26. januara, stigao je dopis od Tužilaštva KS u kojem se traži dostavljanje izvještaja ad hoc tijela kao informacija bez naznake hitnosti i urgencija. Obavijestili smo članove komisije i dogovorili se da uvrstimo ovo kao tačku dnevnog reda na sjednici koja je održana jučer, 30. januara, na kojoj smo donijeli zaključak da ga dostavimo nakon podnošenja izvještaja Skupštini KS. Nakon toga kreće hajka na članove komisije i vrši se neviđeni pritisak", rekao je Okerić.

Kazao je kako je Kriminalistička policija MUP-a KS u ponedjeljak oko 17 sati došla u Skupštinu KS sa zahtjevom da izuzmu izvještaj ad hoc tijela o slučaju Dženan Memić. Nakon što je Okerić obavijestio predsjedavajuću Skupštine KS Anu Babić da je izvještaj kod njega, policija je oko 18 sati došla na njegova kućna vrata.

"Došli su bez odobrenja i kazali su mi da će, ako im ne dam dokument, zatražiti pretres objekta. Tražio sam sudski nalog koji nisu imali i tada su me pokušali prepasti. Kontaktirali su i dežurnu sutkinju Velidu Katicu koja je odbila dati usmeni nalog i tražila od njih da podnesu zahtjev redovnom procedurom. Ovo je udar na Skupštinu KS", kazao je Okerić navodeći tužiteljicu Burzić kao glavnog krivca.

Nakon toga, hronološki je podsjetio na rad ad hoc tijela te da je komisija od bivšeg komesara MUP-a KS Vahida Ćosića tražila nekoliko puta uvid u dokumentaciju kada je riječ o slučaju Dženan Memić, ali da se on oglušio na to. Potom je uslijedilo pokretanje disciplinskog postupka i smjena komesara Ćosića.

Istraga od početka krenula u krivom smjeru

Nakon što su dobili uvid u spise, utvrđen je niz propusta i nepravilnosti koje su počinili službenici MUP-a KS, što je dovelo do vođenja istrage u krivom smjeru, nanošenja boli porodici, nanošenja štete ugledu MUP-a KS i uznemirenja javnosti. Podsjetimo, istraga je najprije vođena kao saobraćajna nesreća, potom kao ubistvo, da bi na kraju bila kvalifikovana kao teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

Okerić je kazao kako su utvrđeni propusti u postupcima i ponašanju službenika M. M., koji su otežali istragu koju je provodilo Tužilaštvo KS sa sektorom Kriminalističke policije MUP-a KS.

"Službenici Jedinice za saobraćaj koji su izvršili uviđaj 8. i 9. februara 2016. godine naveli su kako je bila noć, ali je cesta bila suha, mjesto osvijetljeno rasvjetom te da su nakon prvobitnog uviđaja vršili detaljan pregled užeg i šireg lokaliteta kako bi pronašli tragove za pomoć u daljoj istrazi. Napravili su službenu zabilješku u kojoj se navodi kako su pronašli ostatke stakla, ali ta bilješka nije protokolisana. Naknadni tragovi nisu dokumentovani ni fotografisani prema pavilima. Nije evidentirano da li je obaviješten postupajući tužilac, niti da li su napravljene službene zabilješke ili zapisnik o prikupljenim dokazima", pročitao je Okerić.

Također, policijski službenik B. J. koji je obavio razgovor s Alisom Mutap naveo je dva različita saznanja. Okerić kaže da je B. J. kao ovlaštena službena osoba opisao dijametralno suprotne sadržaje razgovora s Alisom Mutap, što je odvelo istragu u krivom smjeru.

B. J., u činu stariji policajac, je odlukom policijskog komesara 22. februara 2012. godine dobio saglasnost da obavlja poslove saobraćajnog istražitelja te je rješenjem od 10. juna 2014. godine raspoređen na mjesto "policajac u jedinici za saobraćaj" iako je pravilnikom predviđeno da taj posao obavlja čin mlađi inspektor s visokom školom.

Nestanak snimka nadzornih kamera i obdukcija

Spominje se i službenik E. K. koji je 19. februara 2016. godine otkrio da se na hotelu Crystal Ilidža nalaze nadzorne kamere koje su snimile događaj i to u terminu od 21:30 do 23:00 sati.

"U međuvremenu je nestalo struje i policijski službenik je dogovorio s radnicom da ga pozove kada dođe struja. On je u razgovoru kasnije rekao kako je imao mnogo posla tokom vikenda i da je otišao do hotela u ponedjeljak, ali snimka videonadzora nije bilo, što je izazvalo sumnju da su snimci namjerno uklonjeni i da je to učinjeno namjernim nestankom struje", kazao je Okerić.

Policijski službenik M. M. je iznosio detalje istrage poput toga da je Dženan udaren drvenim predmetom i da je tu bio automobil koji nije bio učesnik i slično. Obdukciji Dženana Memića iz nepoznatih razloga prisustvovao je službenik H. D. iz Sektora uniformisane policije MUP-a KS. ali, kaže Okerić, nije sačinio službenu zabilješku. Nije sačinio zabilješku ni o tome da je obavljao razgovor s M. M. o slučaju.

Mutap saslušana u prisustvu roditelja

Također, prekršeno je pravilo o načinu saslušavanja svjedoka, jer je Alisa Mutap saslušana u prisustvu roditelja.

"Policijski službenik je kazao kako mu to nije bilo sporno, jer je Alisa djevojčica i nisu svi bili muškarci. Prekršio je pravilo o saslušavanju svjedoka pojedinačno i bez prisustva drugih svjedoka. Također, trebao je angažovati vještaka odgovarajuće struke da joj pruži stručnu pomoć jer je rekao da je bila rastresena i govorila kako se ne može sjetiti događaja", navodi se u izvještaju.

Spominje se i službenik V. Đ. koji je vršio osiguranje hotela Crystal sa zadatkom da bilježi potencijalno bitne stvari za istragu, ali je on u svom izvještaju kazao kako nije imao posebna zapažanja za njegovu službu. Propustio je da navede kako je u njegovoj smjeni izvršena pljačka crnog džipa koji je bio parkiran ispred i kako je ukradena velika svota novca.

"Ova pljačka je kasnije povezivana sa slučajem smrti Dženana Memića u medijima, jer je u oba događaja bio isti tužilac, saslušavane su iste osobe i dr. Ovo se pokušalo dovesti i u vezu s nestankom videonadzora hotela Crystal. V. Đ. je i porodici Memić kazao kako je slučaj riješen i kako su iskoristili novac da to učine, a Tužilaštvo KS još nije riješilo postupak", kazao je Okerić.

Radili na slučaju mimo tima

Komisija je uvidom u spise utvrdila kako je određeni broj policijskih službenika čija su imena poznata poduzimao određene službene radnje kada je riječ o istrazi u slučaju Dženan Memić, ali da oni nisu bili u timu koji je formirali MUPKS i Tužilaštvo KS, a koji su činili 22 policijska službenika.

U tome je učestvovao i službenik E. A. kojem je navodno donesen kamen kojim je povrijeđen Memić, ali on nije ništa evidentirao.

"Policijski službenici su postupali protivno odredbama koje regulišu ponašanje policijskih službenika, zakone MUP-a, zakone o policijskim službenicima te Zakon o krivičnom postpuku BiH. Komisija za sigurnost je opravdano pokrenula nadzor rada policijskih službenika MUP-a KS u slučaju Dženan Memić jer su uočeni višestruki propusti", naglasio je Okerić te pozvao Skupštinu KS na hitnu promjenu zakona u unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima.