Afera Stickeri
37

Komisija za sigurnost PFBiH zahtijeva stavljanje van snage Pravilnika o registraciji vozila

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas je na sjednici raspravljala o spornom "Pravilniku o registraciji vozila" kojeg je donio ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović (SNSD).
Nakon sjednice saopćeno je da Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBIH izražava zabrinutost i neslaganje zbog procedure donošenja i samog sadržaja rješenja u Pravilniku o registraciji vozila 53/22 od 9. augusta 2022. godine.

"Imajući u vidu da sprovođenje Pravilnika uvodi pravnu nesigurnost u Bosni i Hercegovini i Federaciji Bosne i Hercegovine u kontekstu budućih registracija vozila i različitoj primjeni propisa prilikom procesa registracije od strane kantona, zahtjevamo od nadležnih institucija da predmetni Pravilnik stave hitno van snage", zaključeno je.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Napomenuli kako smatraju da je Pravilnik donesen jednostrano od strane resornog ministra i da nije u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BIH, Zakonom o agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BIH, Zakonom o upravi, Zakonom o zaštiti ličnih podataka i Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Ranije je navedeno da sporni pravilnik o registraciji:

  • Oduzima nadležnosti FBiH
  • Krši Ustav FBiH
  • Direktne budžetske prihode FBiH prebacuje u RS
  • Ruši bezbjednost saobraćaja u FBiH
  • Ugrožava lične podatke građana FBiH i uvodi im dodatne namete
  • Uvodi rješenja nepoznata u Evropi i direktno suprotna Direktivama EU