Sjednica u toku
13

Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH raspravlja o najavama uvođenja rezervnog sastava policije RS

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Komisija za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici raspravlja o najavama bosanskohercegovačkog entiteta RS da će formirati rezervni sastav policije.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH Damir Mašić koji je jučer u izjavi za Klix.ba kazao kako se nada da će ovu priču "presjeći" Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH i Vijeće za implementaciju mira (PIC).

Na sjednicu parlamentarne komisije došli su i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara te vršitelj dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman.

Na dnevnom redu nalazi se tačka koja glasi: "Mogući pravci djelovanja u svjetlu aktuelnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini RS-a".

Definitivno će razgovora biti i o spremnosti federalnih institucija da se i na nivou entiteta FBiH uvedu rezervni sastavi policije, što je ranije inicirala SDA nakon najava vlasti iz manjeg bh. entiteta.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović danas je izjavila kako nema ništa protiv toga da i FBiH uvede rezervni sastav policije jer veći broj policije znači i viši stepen sigurnosti.