Najavio Josip Brkić
8

Komisija za saradnju s NATO-om će ovog mjeseca razmatrati nacrt Pograma reformi za 2021. godinu

N. V.
Zamjenik ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara Josip Brkić danas je tokom online sastanka sa zamjenikom pomoćnika ministra odbrane SAD-a Laurom K. Cooper najavio da će krajem maja biti razmatran nacrt Programa reformi za 2021. godinu.

Zamjenik ministrice Brkić je govorio o značaju formiranja Komisije za saradnju s NATO-om te daljnjim pravcima i aktivnostima te saradnje. Predstavio je napredak u saradnji BiH sa Sjevernoatlantskim savezom, s osvrtom na izradu Programa reformi Bosne i Hercegovine 2021.

Istaknuo je kako će članovi Komisije o saradnji s NATO-om BiH razmatrati Nacrt Programa reformi 2021. koncem ovog mjeseca, za kada je planirano održavanje sljedeće sjednice Komisije. 

Zamjenik Brkić je informirao je zamjenicu pomoćnika ministra Cooper i o radnom posjetu Briselu te održanim sastancima sa dužnosnicima NATO stožera i europskih institucija u cilju promoviranja rada i ciljeva Komisije za saradnju s NATO-om.

Na kraju sastanka zamjenik Brkić je izrazio zahvalnost na saradnji NATO štabu u Sarajevu i Ambasadi SAD-a u Sarajevu na dosadašnjoj podršci.

Zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD je pozdravila formiranje Komisije za saradnju s NATO-om BiH te naglasila važnost nastavka pozitivne medijske kampanje i tok procesa javnih konsultacija pri izradi Programa reformi za 2021. godinu.

Naglasila je kako će Ministarstvo obrane i institucije SAD nastaviti s pružanjem podrške BiH tokom provedbe predstojećih reformi. Također je istaknula važnost i kontinuitet sudjelovanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u međunarodnim mirovnim operacijama, s naglaskom na Afganistan.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktualnim pitanjima, kao što je situacija s pandemijom koronavirusa.