BiH
0

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara posao mora završiti do sutra

Sarajevo-x.com
Sjednica Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pripremu izbora izbora Vijeća nije održana 11. februara jer je tada bilo prisutno manje od polovine članova. Komisija će danas održati ovu sjednicu, a posao moraju završiti do 16. februara kada ističe zakonski rok.

Sjednica Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća BiH od 11. februara odgođena je zbog nedostatka kvoruma, jer je tada bilo prisutno manje od polovine članova ove komisije.

Zbog ranije zakazane sjednice Predstavničkog doma i drugih obaveza Komisija će sjednicu početi u petak poslijepodne i raditi u subotu, kada ističe zakonski rok.

Genjac je pojasnio da je prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, ova komisija dužna da u roku od osam dana od dobijanja potrebnih dokumenata od CIK-a i SIPA-e, te potpisanih izjava kandidata da preporuku Parlamentarnoj skupštini BiH. Sav potreban materijal Komisija je dobila u petak 8. februara i posao treba završiti u zakonskom roku do subote 16. februara.

Međutim, iako je bilo najavljeno da će se 11. februara okupiti dovoljan broj članova Komisije, Genjac kaže da su neki u posljednji trenutak javili kako su iznenada spriječeni - jedan zbog bolesti, a drugi je iznenada otputovao.

Upitan kakav stav će zauzeti Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara nakon što je CIKBiH utvrdio da kod tri kandidata postoji sukob interesa, Genjac je rekao da će to biti predmet razgovora i odluke Komisije. Dodao je da prema njegovom mišljenju, u Zakonu o Vijeću ministara BiH, u dijelu koji se odnosi na imenovanje, stoji da Komisija za izbor i imenovanje Vijeća ministara odlučuje kada dobije potvrdu od CIK-a da kandidat nije u sukobu interesa.

"Komisija će za svaki slučaj provjeriti da li su ispunjeni uvjeti koje traži zakon i nakon toga će odlučivati", kazao je predsjedavajući Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća BiH Halid Genjac.