Traže reakciju nadležnih
131

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika: Uništavanje Partizanskog groblja je anticivilizacijski čin

B. R.
Uništene sve spomen-ploče Partizanskog groblja u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Uništene sve spomen-ploče Partizanskog groblja u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine poručili su da je uništavanje Partizanskog groblja u Mostaru, kako su saopćili, kriminalno i anticivilizacijsko djelovanje sa ciljem da se izbriše historija Bosne i Hercegovine.

Osudili su uništavanje svih 700 spomen-ploča Partizanskog groblja koje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Pozvali su inspekcije, policiju i sudstvo da reaguju.

"Ovo je nažalost samo jedno u nizu varvarskih skrnavljenja ovog memorijalnog kompleksa, u proteklih nekoliko godina, koji zaslužuje osudu ne samo stanovnika Mostara, već svih stanovnika Bosne i Hercegovine, ali i promptni i maksimalni angažman nadležnih inspekcijskih, policijskih i sudskih organa", istakli su.

Podsjetili su da je Bosna i Hercegovina potpisnica Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, čime je preuzela obaveze za zaštitu nacionalnih spomenika.

"Namjerno i sistematsko uništavanje kulturne baštine je kriminalno i anticivilizacijsko djelovanje sa ciljem da se izbriše historija zemlje, zajedno sa identitetima i raznolikostima njenih građana. Bosna i Hercegovina je potpisivanjem Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, preuzela obavezu da će očuvati, ne samo dobra svjetske baštine koja se nalaze u Bosni i Hercegovini, već i da će zaštititi i nacionalnu baštinu", ukazali su.

U Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika obrazložili su kako se postupa nakon što se ošteti ili uništi nacionalni spomenik.

"U slučajevima kada se utvrdi da je nacionalni spomenik oštećen ili uništen, prema važećim propisima, pokreće se postupak kod nadležnog tužilaštva u cilju utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja počinilaca. Ukoliko je nacionalni spomenik uništen, teško oštećen ili izgubi osobine spomenika usljed raznih aktivnosti, Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine utvrđena je kazna zatvora do pet godina", podsjetili su.

Također su podsjetili su da je Partizansko groblje u Mostaru 2006. proglašeno nacionalnim spomenikom te da se na njega primjenjuju odredbe odluke Komisije.

"Partizansko spomen-groblje sadrži sve elemente kompleksnog arhitektonskog, estetskog i pejzažnog rješenja. Ono predstavlja jedinstven spomenik u urbanom mjerilu Mostara, posebne ambijentalne vrijednosti, kojeg je projektovao čuveni arhitekta Bogdan Bogdanović", dodaju.

Naveli su da je u posljednjih nekoliko godina znatno finansijski uloženo u konzervaciju i restauraciju ovog spomenika. Ponovili su da traže hitnu reakciju nadležnih institucija