BiH
0

Komisija za korupciju uključena u rješavanje problema oko KTV u Tuzli

FENA
Na temelju zahtjeva građana i prijave Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika "ELTA-MT", u rješavanje problema oko tuzlanske kablovske televizije KTV uključila se i Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanskog kantona.

Komisija ima za cilj, po riječima njezinog predsjednika Refika Ahmedinovića, zaštititi interese građana te dobiti pravovaljane informacije od mjerodavnih institucija.

Na traženje Komisije svoje odgovore dostavili su Ministarstvo pravosuđa TK, županijsko tužiteljstvo, županijski sud i Općinski sud u Tuzli u čijoj je nadležnosti rješavanje spora oko "ELTE MT".

Komisija ne želi i ne može ulaziti u suštinu sudskog spora koji će razriješiti sud, međutim dobiveni odgovori su dovoljni da smire građane i da razjasne dileme koje su postojale oko plaćanja pretplate, kaže Ahmedinović.

U odgovoru Općinskog suda Tuzla navodi se da je uznemirenost građana Tuzle prouzrokovana stalnim distribuiranjem po gradu "važnih priopćenja" u kojima Muhamed Tokača poziva građane da ne plaćaju pretplatu i objašnjava kako je on jedini vlasnik društva "ELTA - MT" doo Tuzla.

Sud navodi da građane Tuzle ne bi uopće trebali interesirati problemi i svađa između suvlasnika kablovske televizije, nego da je građanima Tuzle jedino bitno da za uredno plaćenu pretplatu imaju odgovarajuću kablovsku televiziju, dok će odnose među suvlasnicima rješavati mjerodavni državni organi Regulatorna agencija za komunikacije te sudovi.

"Ja sam kao i ostali građani potpisao Ugovor sa poduzećem 'ELTA-MT' koje je u to vrijeme zastupao Muhamed Tokača, u to vrijeme su bile bijele uplatnice i ja i dalje plaćam na iste uplatnice i plaćat ću sve dok imamo uslugu kablovske televizije", kazao je Ahmedinović, dodavši da je Komisija zatražila da se prilikom rješavanje sudskog spora zaštite interesi građana koji plaćaju pretplatu na način da imaju uslugu koju plaćaju, te da se ne dogodi da istu uslugu plate dva puta.